MMR dá obcím sto milionů na demolici budov ve vyloučených lokalitách

Bourání vybydleného domu v Karviné

Bourání vybydleného domu v Karviné Zdroj: ctk

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) poskytne obcím příští rok na demolici domů ve vyloučených lokalitách 100 milionů korun. Dalších až 150 milionů korun nabídne malým obcím s méně než třemi tisíci obyvateli na opravu cest a silnic. Na dnešní tiskové konferenci k ročnímu působení v čele MMR to uvedla ministryně Karla Šlechtová (za ANO). Dotace půjdou ze státního rozpočtu.

„Příští rok vyhlásíme zcela nové národní programy. Jeden se týká demolice zchátralých bytových budov ve vyloučených lokalitách. Pro první zahajovací fázi máme k dispozici 100 milionů korun pro celou republiku.

Poptávka po tomto typu dotací je však na zhruba tři miliardy korun,“ uvedla ministryně. Obce budou muset doložit, jak s místem po zdemolovaném domu naloží. „Určitě ho nesmí prodat,“ upozornila Šlechtová.

Druhý nově vyhlašovaný program se zaměří na podporu místních komunikací v obcích do tří tisíc obyvatel. K dispozici v první části bude 100 až 150 milionů korun. „Chceme podpořit hlavně malé obce. Kdybychom povolili žádosti pro větší obce, tak by ty malé úplně převálcovaly a nedostalo se na ně,“ řekla Šlechtová. Malým obcím MMR poskytne také dotace na územní plány.

Chudinské čtvrti? K získání nálepky stačí dvacet sociálně vyloučených lidí