Moody's: Česká ekonomika letos zpomalí o více než dvě procenta

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Růst české ekonomiky v letošním roce výrazně zpomalí a dosáhne 2,1 procenta. Předpověděla to mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service. Napřesrok pak očekává mírné oživení tempa růstu na 2,5 procenta. V loňském roce česká ekonomika podle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu vykázala růst o 4,5 procenta.

Prognóza Moody's na letošní rok je shodná s květnovým odhadem Evropské komise. Česká národní banka (ČNB) odhaduje letošní růst ekonomiky na 2,3 procenta, ministerstvo financí na 2,5 procenta.

Moody's ve své dnešní zprávě upozornila, že zlepšení rozpočtové situace v posledních letech vytvořilo v České republice prostor pro stimulaci ekonomiky a absorbování šoků. Dodala nicméně, že česká ekonomika se potýká s problémy ve struktuře pracovní síly a s omezenou inovační kapacitou, což snižuje její růstový potenciál.

Agentura také poukázala na potíže související se stárnutím populace a na možné negativní dopady odchodu Británie z Evropské unie.

Moody's předpokládá, že rozpočtový deficit České republiky letos v důsledku zpomalení hospodářského růstu mírně vzroste a dosáhne 0,7 procenta hrubého domácí produktu (HDP). Na příští rok naopak Moody's počítá s jeho nepatrným poklesem na 0,6 procenta HDP.

Moody's ale ve zprávě rovněž pochválila měnovou politiku ČNB. „Česká centrální banka je efektivní při stabilizaci měnového kurzu i při kontrole deflačních tlaků,“ uvedl analytik agentury Marco Zaninelli.