MPSV počítá s krizí při výplatě dávek

Ludmila Müllerová

Ludmila Müllerová Zdroj: ctk

Vyplácení sociálních dávek od příštího roku dělá Ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV) starosti. Přestože jeho zástupci tvrdí, že od 1. ledna bude vše fungovat, zatím není rozhodnuto, jak vlastně agenda poběží a kdo ji bude provozovat.

Ministerstvo již sice veřejně oznámilo konání tendru na agendu sociálních dávek ve výši 1,4 miliardy korun na dobu minimálně čtyř let, ale počítá se s plným spuštěním až od roku 2015. Problémem zůstává celý rok 2014, ne-li doba ještě delší. Ministerstvo totiž čeká na rozhodnutí antimonopolního úřadu. Pokud úřad definitivně zruší část smluvních závazků mezi MPSV a firmou Fujitsu, bude muset rezort spustit náhradní řešení již od druhé poloviny tohoto roku.

Krizový plán ministerstva pracuje s dvěmi variantami řešení. První počítá s provozem systému víceméně v současné podobě. To znamená se společnostmi OKsystem a Fujitsu. „Bude však nutno upravit smluvní vztah s firmou Fujitsu, protože pokračovat podle současné smlouvy není možné. V každém případě tuto variantu řešení podporujeme, protože je schůdnější,“ řekl první náměstek ministryně práce a sociálních věcí Petr Krůček, který v resortu převzal problematiků počítačových systémů.

Druhou variantou je, že by celou agendu provozovala jen společnost OKsystem. Tedy firma, která ji měla na starosti sama až do roku 2011. „V takovém případě bychom museli vyhlásit ve velmi krátké době soutěž na provozování datových center, systémových serverů a dalších činností, a to nejspíše v režimu časové tísně,“ připustil Krůček.

Ministerstvo má mít jasno koncem května, kdy má obdržet technické, ekonomické a právní expertízy hodnocení obou variant. Důležitá je zejména právní, která ministerstvu napoví, zda se může pustit do první varianty bez rizika soudních žalob.

Kritická situace je v podstatě následek kroků, které od roku 2012 provedl bývalý ministr Jaromír Drábek. Ten odmítl dále podporovat monopolní prostředí firmy OKsystem, využil speciální rámcovou smlouvu ministerstva vnitra pro veřejný sektor a větší část agendy sociálních dávek předal firmě Fujitsu. Bez vyhlášení veřejné soutěže. Tento krok se stal předmětem trestního stíhání několika osob a šetření antimonopolního úřadu, který v nepravomocném verdiktu rozhodl, že si ministerstvo počínalo v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách. Ministerstvu udělil půlmilionovou pokutu a zakázal programy pro vyplácení dávek provozované firmou Fujitsu používat, a to pět měsíců poté, co jeho rozhodnutí začne být pravomocné. K tomu zatím nedošlo, protože rezort se odvolal a rozkladová komise Úřadu pro hospodářskou soutěž doposud spor nerozhodla.