Mrazy ustupují jen zvolna, v Itálii vázne zásobování

Itálie

Itálie Zdroj: profimedia.cz

Švýcarsko
Belgie
Brusel
Řím
Řím
8
Fotogalerie
Třeskuté mrazy ustupují jen zvolna. Nejnižší teploty, které meteorologové v noci na dnešek naměřili, jsou většinou kolem minus 20 stupňů Celsia. Teplotu pod minus 30 stupňů hlásí pouze stanice v Šindelové na Sokolovsku, kde bylo 30,2 stupně, což je rekord. V celé Evropě pokračují komplikace v dopravě. Britské letiště Heathrow kvůli sněžení zrušilo stovky leteckých spojů, včetně některých s Prahou. V Itálii na některých místech kolabovalo zásobování. Roste i počet obětí nízkých teplot.

Rekordní minima v Česku dnes naměřili například i na šumavském Churáňově, v Karlových Varech nebo na Lysé hoře v Beskydech. Například na Vsetínsku také sněží a přeháňky spolu s mlhami tam komplikují dopravu. Kvůli zlomené koleji byl ráno přerušen provoz na trati Havlíčkův Brod - Veselí nad Lužnicí.

Mrazy s ranními minimálními teplotami mezi minus 15 až minus 20 stupňů by měly vydržet ještě nejméně týden. Řekl to mluvčí Českého hydrometeorologického úřadu Petr Dvořák.

„Obrat počasí by měl nastat v průběhu několika málo dnů v období kolem 14. až 15. února, kdy by se mělo obnovit teplejší západní proudění z Atlantiku, které by k nám přineslo v nižších polohách postupně nadnulové teploty a také více srážek,“ uvedl Dvořák.

Počasí ohrožuje lidi bez domova. Jen za poslední týden, kdy panovaly nejsilnější mrazy, mělo pravděpodobně počasí na svědomí zhruba sedmnáct úmrtí. Města se bezdomovcům snaží pomoci. Například Praha pro ně postavila už třetí vyhřívaný stan. Otevřen byl v sobotu večer.

Počasí také působí problémy v dopravě. V silných mrazech se lámou koleje. Dnes po 9:00 kvůli tomu musel být přerušen provoz na železniční trati Havlíčkův Brod - Veselí nad Lužnicí v úseku mezi zastávkami Jihlávka a Horní Cerekev.

Na Vsetínsku komplikují provoz na silnicích sněhové přeháňky a mlhy. Od středních poloh je na silnicích druhé a třetí třídy vrstva ujetého sněhu, místy až do patnácti centimetrů. Navíc se objevují vyjeté ledové koleje nebo sněhové jazyky. Řidiči by proto měli jet velmi opatrně.

Heathrow preventivně ruší lety, chce se vyhnout chaosu

Stav pohotovosti kvůli mrazům a sněhu byl vyhlášen v Británii. Letiště Heathrow zruší kvůli očekávanému sněžení až 400 letů. Omezení se týká zejména dálkových spojů. Podle serveru Letiště Praha tak do české metropole například nepřiletí spoje společnosti British Airways, které měly přistát v 17:35 a 20:55. Podobná situace byla na letišti Luton, zatímco letiště Gatwick zajistilo všechny dosavadní odlety a přílety.

HeathrowHeathrow | profimedia.czHeathrow zavalil sníh

Heathrow ruší lety preventivně. Loni letiště k omezením kvůli počasí nepřistoupilo a výsledkem byl velký chaos kvůli množícím se zpožděním.

„Je možné, že podle vývoje situace přistoupíme i k dalším omezením. Očekáváme ale, že podíl cestujících, kteří budou moct odcestovat, bude vyšší než 70 procent. Aerolinky totiž spolu plánují spolupracovat,“ uvedl mluvčí letiště.

V Itálii jsou problémy s výpadky elektřiny i zásobováním

V Itálii lidé kritizují úřady, že nejsou schopné řešit dopady mrazivého počasí. Sníh v Římě a jinde vyvolal chaos. Především ochromil dopravu a zásobování i potravinových obchodů.

„Nesehnal jsem nic k jídlu. Lidé si začali dělat zásoby, jak tomu bylo u chleba (za války) v roce 1943. Řím má infrastrukturu hodnou rozvojového světa,“ zlobil se v italské metropoli Salvatore Merlo.

Někteří obyvatelé na severu Říma si museli sami rozřezávat kmeny stromů, které spadly v důsledku mrazu a sněhu na silnici. Úřady jim nebyly prý s to pomoci z důvodu sporů mezi místními a vládními představiteli.

ŘímŘím | profimedia.czŘím pod sněhovou pokrývkou

Starosta Říma se stal terčem ostré kritiky za to, že včas nemobilizoval záchranné a další služby pro čištění ulic a další likvidaci následků mrazivého počasí. Mnoho lidí zůstalo dlouho bez elektřiny. Stovky vojáků začaly pomáhat odklízet páteční sníh až dnes.

Stejná nespokojenost zazněla i v dalších oblastech. „Jsme ponecháni svému osudu, izolováni od světa. Jsme 24 hodin bez vody a elektřiny. Zahříváme se u trouby a jíme konzervy,“ zavolal novinářům v metropoli obyvatel z města Frosinone ve střední Itálii.

Zvlášť ostré kritice ze strany veřejnosti čelí státní dráhy Trenitalia poté, co v obou posledních nocích cestující zůstali dlouhé hodiny zablokováni ve vlacích, které znehybnil sníh. Lidé prý byli ponecháni ve chladu a tmě.

Pod sněhem jsou i Baleáry

Ve Francii pokračovaly mrazy silné až minus 20 stupňů Celsia. Většina francouzských departementů vyhlásila stav pohotovosti a vyzvala obyvatele k opatrnosti, hlavně na zasněžených silnicích. Mrazy sužují i Německo a Rakousko, kde rtuť teploměru klesá k minus 28 stupňům.

Španělsko naměřilo minus třináct stupňů a vítr více než sto kilometrů za hodinu. Pod sněhem je Katalánsko a rovněž, což je vzácné, i Baleárské ostrovy.

Počet obětí mrazů roste hlavně na východě Evropy a dosáhl podle agentury AFP asi 300.