Muzejní noc přilákala na 150 tisíc lidí, zájem převýšil kapacity

Národní technické muzeum vzbuzuje po rekonstrukci obrovský zájem

Národní technické muzeum vzbuzuje po rekonstrukci obrovský zájem Zdroj: Mlada fronta E15

Téměř 150 tisíc návštěvnických vstupů zaznamenali ze soboty na neděli organizátoři Pražské muzejní noci. Loni jich evidovali zhruba o dvacet tisíc více. I tak ale na mnoha místech převyšoval zájem kapacity otevřených objektů. Těch byl letos rekordní počet, když o přízeň usilovalo osm desítek objektů 48 muzeí, galerií a dalších kulturních institucí. Uvedla to koordinátorka muzejní noci Petra Belaňová z Národního muzea, která ji hodnotí jako úspěšnou.

„Mezi objekty s nejvyšší návštěvností patřily už tradičně Letecké muzeum Kbely a Národní technické muzeum. Z objektů Národního muzea pak České muzeum hudby a Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur. Z nováčků lákal návštěvníky nejvíce Vládní salonek Českých drah na pražském Hlavním nádraží,“ uvedla Belaňová.

Pražská muzejní noc se konala podvanácté. Tato akce tradičně v metropoli završuje Festival muzejních nocí, který byl zahájen v polovině května v Liberci. Zapojilo se do něj 418 institucí ze 161 měst.

Mezi objekty s nejvyšší návštěvností patřily už tradičně Letecké muzeum Kbely a Národní technické muzeum

Přesně v 19:00 se v sobotu otevřely brány muzeí, galerií a dalších kulturních institucí, aby přivítaly zájemce na netypické noční prohlídce - a navíc zdarma. Ti měli k dispozici rovněž zdarma jedenáct autobusových linek s bezbariérovým přístupem, které jim umožnily snadné cestování mezi otevřenými objekty.

Expozice a výstavy doplnila řada doprovodných akcí včetně divadelních produkcí, tanečních představení, komentovaných prohlídek, koncertů, projekcí, výtvarných dílen a workshopů. Končilo se v jednu hodinu po půlnoci. Spousta mladých lidí, jimž se zdála muzejní noc krátká, využila možnost navštívit „afterparty“ ve smíchovské MeetFactory, kde se končilo až po třetí.

Na o něco nižší letošní návštěvnosti se zřejmě podepsalo počasí; prudký liják zhruba hodinu po zahájení akce zřejmě promočené lidi od dalších návštěv muzeí odradil.