Mynář: Vystrčil usiluje o to, aby Senát zbavil Zemana pravomocí

Prezident Miloš Zeman hlasoval na zámku v Lánech. Snímek zveřejnil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček

Prezident Miloš Zeman hlasoval na zámku v Lánech. Snímek zveřejnil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček Zdroj: Twitter Jiřího Ovčáčka

Kroky předsedy Senátu Miloše Vystrčila jsou motivovány snahou zbavit prezidenta Miloše Zemana jeho funkce. Prohlásil to kancléř hlavy státu Vratislav Mynář. Vystrčil si minulý týden vyžádal informace o Zemanově zdravotním stavu, dnes s nimi hodlá seznámit veřejnost.

„Provoz a hospitalizace pana prezidenta byly plánované," řekl Mynář a popřel tvrzení, že Zeman byl během převozu do nemocnice v bezvědomí. Podle Mynáře může o zdravotním stavu hlavy státu informovat jen sám prezident a jeho rodinní příslušníci. Kancelář prezidenta republiky nemá na informace o Zemanově zdraví nárok a ani nesmí o zdravotním stavu prezidenta informovat, dodal Mynář. 

Kancléř také potvrdil, že mu prezident minulý týden osobně uložil připravit rozhodnutí o svolání zasedání nové sněmovny na 8. listopadu. „Aby nedocházelo k jakýmkoli spekulacím, požádal o účast předsedu Poslanecké sněmovny pana (Radka) Vondráčka jako vykonatele tohoto aktu, aby byl přímo osobně přítomen,“ řekl Mynář. ÚVN se minulý týden ohradila proti tomu, že Vondráček navštívil Zemana v nemocnici bez vědomí prezidentova ošetřujícího lékaře. ÚVN se také distancovala od Vondráčkova hodnocení zdravotního stavu prezidenta. „Můžu potvrdit, že pan prezident je schopen vykonávat svůj úřad a zajímá se o dění,“ řekl po návštěvě v nemocnici Vondráček.

Policie posléze na žádost nemocnice zpřísnila ostrahu před prezidentovým pokojem. Není přitom jasné jak se předseda sněmovny k Zemanovi dostal. Vondráček tvrdí, že jej k Zemanovi zavedli sami příslušníci ochranné služby hlavy státu, policie to ale popřela.

Prezident je od minulé neděle hospitalizován na jednotce intenzivní péče Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN). Hrad dosud o Zemanově zdravotním stavu informoval jen minimálně. 

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) se minulý týden obrátil na Kancelář prezidenta republiky s dotazem na Zemanův zdravotní stav a prognózu dalšího vývoje s ohledem na jeho způsobilost zastávat úřad hlavy státu. Odpověď nedostal, proto se se stejným dotazem obrátil na ÚVN. Ta mu odpověď nyní poskytla, o obsahu lékařské zprávy bude ještě dnes jednat organizační výbor Senátu. Poté hodlá Vystrčil informace ze zprávy sdělit veřejnosti.