Mynář zveřejnil majetkové přiznání. Fraška, reagoval Gazdík

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář (vpravo) přichází 23. června za doprovodu prezidentova tiskového mluvčí Jiřího Ovčáčka do Poslanecké sněmovny v Praze, kde Mynář odevzdal své majetkové přiznání poslankyni Věře Kovářové.

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář (vpravo) přichází 23. června za doprovodu prezidentova tiskového mluvčí Jiřího Ovčáčka do Poslanecké sněmovny v Praze, kde Mynář odevzdal své majetkové přiznání poslankyni Věře Kovářové. Zdroj: ctk

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář předal ve Sněmovně poslankyni TOP 09 a Starostů Věře Kovářové své majetkové přiznání za předminulý rok. Mynář v dokumentu pouze uvedl, že měl podíl ve čtyřech firmách a že je bez dluhů. Kancléř vyzval Kovářovou, aby se v souvislosti s majetkovými přiznáními zasadila o zpřesnění zákona o střetu zájmů.

Předání majetkového přiznání bylo reakcí na kritiku, která se z klubu TOP 09 a Starostů včetně Kovářové snesla v pátek na prezidenta Miloše Zemana v souvislosti s jeho podporou vládního návrhu zákona o prokazování původu majetku. Frakce to označila za pokrytectví, když kancléř dosud majetkové přiznání nepředložil. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček následně sdělil, ze Mynář poskytne Kovářové majetkové přiznání dnes.

„Doufám, že tím zamezíme dalším populistickým útokům na pana prezidenta, které z vašich úst vycházejí,“ řekl Kovářové při předání dokumentu Mynář. Nechtěl si na oplátku vzít přiznání Kovářové. „I bez toho můžete s mým majetkovým přiznáním naložit, jak chcete,“ dodal kancléř.

„Nezbývá mi nic jiného, než konstatovat: Pozdě, ale přece,“ řekla novinářům Kovářová. Je podle ní důležité, že se Mynář rozhodl přiznání zveřejnit, správnost ale posuzovat nebude. Protože je vyplněno podle nynějšího zákona, nikdo nemá možnost zjistit, s jakým majetkem kancléř nastupoval do funkce, podotkla poslankyně. Poslanci TOP 09 a Starostů prosazují novelu, která by to zavedla.

Mnohem kritičtěji se k dokumentům předloženým Mynářem postavil místopředseda Sněmovny za TOP 09 a Starosty Petr Gazdík. „Považuju to za naprosto neuvěřitelné,“ řekl. Když Zeman prosazuje, aby lidé na výzvu finančního úřadu přiznávali veškerý majetek, měl by jít jeho kancléř, o jehož jmění panují pochyby, podle Gazdíka příkladem. Hrad si z nás dělá legraci, dodal.

„Já myslím, že pan místopředseda Gazdík by měl trošku ubrat plyn ve svých emocích a měl by se přidat ke své kolegyni paní poslankyni Kovářové, která přislíbila panu kancléři, že bude iniciovat změnu zákona o střetu zájmů tak, aby bylo jasné, kam má vedoucí kanceláře republiky toto přiznání, respektive čestné prohlášení podávat,“ reagoval na slova Gazdíka hradní mluvčí.

Zákon o střetu zájmů není ohledně majetkových přiznání vedoucího kanceláře prezidenta republiky příliš jasný. Mynář před novináři zopakoval, že jej vyplnil, zákonnou povinnost splnil a dokument uložil na hradním legislativním odboru.

„Zákon nám neříká evidenční místo, kam kancelář prezidenta republiky má majetkové přiznání dát,“ uvedl. Kovářová podotkla, že se bude snažit Mynářovu výzvu ohledně zpřesnění zákona naplnit.

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář předal 23. června v Poslanecké sněmovně v Praze své majetkové přiznání poslankyni Věře Kovářové.Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář předal 23. června v Poslanecké sněmovně v Praze své majetkové přiznání poslankyni Věře Kovářové.|ctkKancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář předal v Poslanecké sněmovně v Praze své majetkové přiznání poslankyni Věře Kovářové.

Poslankyně následně Mynářovo i své přiznání, které už odpovídá předloze prosazované TOP 09 a Starosty, zveřejnila na svém webu. Mynář v majetkovém přiznání za rok 2013 mimo jiné uvedl, že měl podíl ve čtyřech firmách, v jedné z nich do 13. srpna, a žádné dluhy. V jedné ze společností byl do 12. září jednatelem.

Nenabyl nemovitosti ani movitý majetek nebo cenné papíry a neměl příjmy nad zákonem stanovené hodnoty pro přiznání. Dokumenty s údaji za minulý rok mají funkcionáři podat do konce června.

Kovářová patří k dlouhodobým kritikům Mynáře kvůli tomu, že odmítal zveřejnit nejen svůj majetek, ale i plat. Plat kancléř zveřejnil v dubnu. Dosud nemá bezpečnostní prověrku. „Prověrka je zcela v kompetenci Národního bezpečnostního úřadu. Nemám žádné další informace a věřím, že oni postupují podle zákona,“ řekl Mynář.