Mystérium lednové inflace. Číslo může šokovat a zhatit naděje na levnější půjčky

Leden přinese do Česka inflační milník. Číslo může určit osud sazeb ČNB po zbytek roku.

Leden přinese do Česka inflační milník. Číslo může určit osud sazeb ČNB po zbytek roku. Zdroj: Grafika e15

Blíží se klíčový okamžik, který dost možná předznamená kroky České národní banky pro celý příští rok. Totiž lednové zdražení. Jeho intenzita představuje ještě i v polovině prosince pro odborníky takřka záhadu. Zatímco ČNB počítá s tím, že se ceny v Česku zvednou na počátku roku o méně než tři procenta, z byznysové i expertní obce zaznívají obavy, že centrální banka tempo zdražování podceňuje. Výsledkem může být éra vysokých úrokových sazeb delší, než na jakou je tuzemská ekonomika momentálně připravena.

„Odhad inflace ČNB se mi zdá nereálně nízký, protože v lednu dojde ke zdražení potravin a v řadě případů i k významnému navýšení cen energetických komodit. Samozřejmě zaměstnanci očekávají i nárůst mezd,“ uvádí místopředseda Asociace exportérů a šéf společnosti Atas elektromotory Otto Daněk.

Rozhodující podle něj bude, v jakém poměru si firmy „utáhnou opasky“ a přenesou zdražení na zákazníky. „Pokud zdražení na vstupech promítneme do cen, nebudeme konkurenceschopní,“ zdůrazňuje Daněk, ovšem s tím, že příliš malé zdražení by firmy přivedlo na pokraj existenčních potíží. 

Jak vyplývá z posledního společného průzkumu Svazu průmyslu a dopravy a České národní banky, byznysmeni v průměru odhadují v ročním horizontu sedmiprocentní zdražení svých výrobních vstupů. „To je výrazně nad tolerančním pásmem ČNB,“ upozorňuje šéf sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy Bohuslav Čížek.

„Spolu se zhruba pětiprocentním růstem mezd a zvýšením regulované složky cen elektřiny v příštím roce to povede samozřejmě ke zvyšování nákladů firem a promítne se do cen produktů či služeb,“ varuje Čížek.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!