Mzdy na konci roku klesly, letos se čeká obrat

peníze (ilustrační foto)

peníze (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: mlovitt via Wikimedia

Průměrné mzdy v Česku zamířily na konci rok dolů, reálnou výši příjmů ještě více snížil růst cen. Analytici ale očekávají, že už statistiky ze začátku letošního roku ukážou zlepšení.

Průměrná mzda v Česku ve 4. čtvrtletí 2013 klesla na 26 637 korun. Pokles tak činil 1,8 procenta. Spotřebitelské ceny se zvýšily o 1,1 procenta, takže reálně průměrná mzda klesla o 2,9 procenta, uvedl Český statistický úřad. Průměrná mzda za celý loňský rok činila 25 128 korun, což je meziročně o 0,1 procenta více. Reálně mzda ale klesla o 1,3 procenta. „Reálně více vydělali jen zaměstnanci hotelů a restaurací a lehce v plusu bylo i školství. Všichni ostatní si za svůj plat v průměru loni koupili méně,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Pokles průměrné mzdy ve 4. čtvrtletí je nejvyšší za minulý rok. Také reálný pokles za celý rok se zrychlil. Ještě v roce 2009 průměrná mzda za celý rok meziročně o několik procent vzrostla, v roce 2012 zaznamenala pokles o několik desetin procenta.

„Jde částečně o statistický vliv, protože výsledek je srovnávaný s posledním kvartálem roku 2012. V tom období ale řada firem vyplatila své roční bonusy předčasně, aby se vyhnuly tzv. solidární dani. Proto uměle narostla srovnávací základna a tentokrát přišel větší propad,“ vysvětlil analytik Home Credit Michal Kozub.

Vývoj průměrných mezdVývoj průměrných mezdVývoj průměrných mezd | CSU

Dvě třetiny zaměstnanců v Česku přitom na průměrnou mzdu nedosáhnou. Medián, který představuje hodnotu přesně uprostřed mzdového rozdělení, činil ve 4. čtvrtletí 22 288 korun. Meziročně tak stoupl o 0,1 procenta. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 10 546 a 43 413 korunami.

U průměrné mzdy v podnikatelské sféře činil pokles nominálně o 2,4 procenta a reálně o 3,5 procenta. V nepodnikatelské sféře mzda vzrostla nominálně o 0,8 procenta, ale reálně se snížila o 0,3.

Pro letošek ekonomové očekávají mírné zlepšení do dvou procent. „Výhled na letošní rok je lehce pozitivní. I tak se dá jen těžko čekat, že se podaří zcela smazat reálný propad z posledních dvou let,“ předpokládá Dufek. „Zaměstnavatelé budou s náborem nových sil vyčkávat. Nejprve přetíží stávající síly. Poptávka po zaměstnancích proto mzdy moc nezvýší. Tlak na vyšší mzdy bude proto utlumený,“ dodal hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora.