MZe: Zelenina dodávaná do škol by měla být téměř z poloviny z ČR

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Ovoce a zelenina pro školáky, na které přispívají ministerstvo zemědělství a Evropská unie, by měly být ze 40 procent českého původu. Nyní z tuzemska pochází 29 procent. Navrhuje to ministerstvo zemědělství v novele vládního nařízení, která je nyní v meziresortním připomínkovém řízení.

Ministerstvo chce také určit velikost jedné porce zeleniny, kterou děti dostanou. V současném školním roce jde do projektu v ČR necelých 200 milionů korun, většina z evropských peněz. V programu dostávají školáci prvního stupně základních škol zdarma ovoce, zeleninu a výrobky z nich.

Kdyby ministerstvo změnu neprosadilo, mohli by dodavatelé sami určovat, jak veliké porce budou na školy posílat a jak často. „Nedošlo by tudíž k zefektivnění realizace projektu ani využití financí, přičemž by existovalo riziko, že počet dodávek klesne na jednu, maximálně dvě dodávky za měsíc,“ píše se v důvodové zprávě k novele nařízení. Nyní podle důvodové zprávy dováží někteří dodavatelé výpěstky do škol i čtyřikrát za měsíc.

Exkurze, přednášky, ochutnávky

Vláda předloni v červenci schválila nařízení, díky němuž mohou nově ovoce dostávat žáci v přípravných třídách a děti v prvním až šestém ročníku základních škol. Rozšířila se i podpora doprovodných opatření jako exkurze u pěstitelů, přednášky, ochutnávky a soutěže propagující ovoce a zeleninu.

Opatření, které v roce 2006 navrhla Evropská unie, funguje v Česku od jara 2010. Program má vést ke zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny, vytvořit u dětí správné stravovací návyky a bojovat proti dětské obezitě. Někteří kritici projekt v minulosti označili za pouhý prostředek k likvidaci přebytků na trhu. Zpochybňovány byly také proklamované přínosy projektu. S přihlášením do programu v minulosti nesouhlasilo ministerstvo financí, vláda ale pokračování české účasti v programu schválila.

Loni se v Evropském parlamentu diskutovalo o omezení projektu. České ministerstvo zemědělství bylo však proti. Počet dětí zapojených do projektu roste, v letošním školním roce jich bylo o 30.000 více. Přihlášeno tak bylo skoro 540 tisíc dětí. Nařízení by mělo v případě schválení vládou začít platit 15. března, aby se stihli dodavatelé hlásit podle nových podmínek na příští školní rok.