Na dětinské hrátky není čas, vzkázal Nečas Věcem veřejným

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: Eduard Erben, E15

Věci veřejné by měly podle premiéra Petra Nečase zanechat hrátek kolem personálních změn ve vládě a naplnit dohodu o církevních restitucích. Premiér tak dnes reagoval na návrh VV sloučit některá ministerstva, kterým strana podmínila svůj souhlas s návrhem církevních restitucí. Úspory v činnosti ministerstev jsou podle Nečase potřeba, destabilizovat například ministerstvo pro místní rozvoj jeho slučováním s jiným úřadem je ale kvůli čerpání evropských fondů riskantní, míní premiér.

„Na mě to spíše dělá dojem, že Věci veřejné chtějí přijít s nějakou otázkou personálních změn ve vládě, a toto má být spouštěcí mechanismus, který to má spustit. Musím říci, že na tyto dětinské hrátky není čas ani prostor. Je třeba seriózně naplnit dohodu, kterou jsme všichni podepsali,“ řekl Nečas. Hovořit o spojování některých úřadů je podle něj legitimní, měla by se ale omezovat spíše jejich činností. „Nápad spojit ministerstvo životního prostředí a ministerstvo pro místní rozvoj jsem slyšel poprvé a ne zcela jsem to pochopil,“ řekl.

Ministr financí Miroslav Kalousek dnes v České televizi prohlásil, že snaha VV odložit a tím pádem prodražit církevní restituce je neodpovědná vůči veřejným rozpočtům a mimořádně neetická. Připomněl, že se na restitucích shodlo 17 církví a tři koaliční strany. „Pevně doufám, že všech dvacet subjektů bude mít dostatečnou odpovědnost to také dodržet,“ dodal Kalousek.

Podle předsedy VV Radka Johna jsou odmítavá stanoviska koaličních partnerů „prvními stanovisky“. Nejmenší vládní strana chce konkrétní návrhy na šetření předložit na pondělní schůzce skupiny K9, poté bude v celé situaci jasněji. „Koaliční partneři obecně připouštějí, že šetření je nutné… Takže bych se velmi divil, kdyby při koaličním jednání byli partneři negativní,“ dodal John.

Věci veřejné v sobotu oznámily, že na pondělním zasedání lídrů koaličních stran ve formátu K9 navrhnou zrušit, případně spojit vybrané státní úřady či ministerstva. Podle nich se tím sníží nároky na státní rozpočet. Pokud koaliční partneři návrh VV odsouhlasí, nejmenší vládní strana kývne na současný návrh církevních restitucí, uvedli její lídři.