Na ekologické škody půjdou tři miliardy, nejvíc získá Ostravsko

ostravská chemička Ostramo

ostravská chemička Ostramo Zdroj: CC BY 2.0: Pavel P.; Flickr.com

Ministerstvo financí (MF) zadá v letošním roce dvacet projektů na likvidaci starých ekologických škod, na které uvolní víc než tři miliardy korun. Z toho 11 projektů v hodnotě 2,2 miliardy korun se má uskutečnit v Moravskoslezském kraji.

„Největší z nich je sanace skládky Skatulův hliník ve Frýdku-Místku v předpokládané hodnotě více než půl miliardy korun, která je největší ekologickou zakázkou zadávanou v otevřeném řízení za posledních sedm let. Po jejím dokončení bude také možné zahájit dlouho odkládané stavební práce na obchvatu města,“ uvedlo ministerstvo.

Na sanaci lokality, kde se v minulosti odkládal průmyslový odpad z tehdejších Válcoven plechu, vyhlásí ministerstvo výběrové řízení. Bývalá skládka se rozkládá na ploše 33 400 metrů čtverečních a je v ní uloženo více než 340 tisíc tun odpadu.

Pětina z celkové alokace fondu

Ministerstvo financí je zodpovědné za řešení ekologických škod vzniklých před privatizací. Projekty financuje z privatizačního účtu. Plánované tři miliardy uvolněné na letošní programy představují 20 procent z celkové alokace fondu.

„Přestože vláda v roce 2002 přislíbila, že postupně uvolní na sanace v Moravskoslezském kraji 20 miliard korun, do loňského roku se podařilo ukončit projekty v celkové hodnotě jen asi tři miliardy,“ uvedl ve zprávě šéf úřadu Andrej Babiš (ANO).

Před dnešním výjezdním zasedáním vlády v Ostravě poznamenal, že k prioritám tehdejších ministrů problémy Moravskoslezského kraje podle něj nepatřily. Tvrdí, že kdyby předchozí vlády investovaly takový podíl finančních prostředků jako současný kabinet, byly by ekologické zátěže nejen v Moravskoslezském kraji již dávno vyřešeny.