Na ombudsmana Zeman navrhne Křečka a Zářeckého

Stanislav Křeček

Stanislav Křeček Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman bude Sněmovně na ombudsmana navrhovat nynějšího zástupce veřejného ochránce práv Stanislava Křečka a někdejšího šéfa legislativní rady vlády Pavla Zářeckého. Zeman to řekl v České televizi. Stejně jako prezident i Senát může navrhnout dolní komoře po dvou nominantech. Ombudsmana budou poslanci volit zřejmě příští měsíc.

„Vedle Stanislava Křečka - protože prezident navrhuje dva kandidáty - bude druhým kandidátem Pavel Zářecký. Kdyby bůh a Poslanecká sněmovna dali, byl by to velmi dobrý tandem, že by se doplňovali. Zatímco Stanislav Křeček zástupcem ombudsmana už byl, Pavel Zářecký by se jím mohl stát,“ uvedl Zeman.

Na funkci veřejného ochránce práv v prosinci rezignoval Pavel Varvařovský. Bývalý poslanec ČSSD Křeček už dřív řekl, že by případnou kandidaturu přijal. Setkal se už i se Zemanem. Uvedl, že nebude zveřejňovat předem to, koho by si případně představoval za svého spolupracovníka.

Třiasedmdesátiletý právník Zářecký působil v minulých 20 letech na postech náměstků ministrů spravedlnosti či vnitra. V Paroubkově a Fischerově vládě byl šéfem legislativní rady vlády.

Kandidáty chtějí navrhnout ale i senátoři. Zatím padala jména bývalé ombudsmanovy zástupkyně a někdejší šéfky Českého helsinského výboru Anny Šabatové, nynější předsedkyně výboru Táni Fischerové či advokátky Hany Marvanové, která by se ale mohla stát náměstkyní pravděpodobné budoucí ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO).

Prezident a Senát můžou navrhnout Sněmovně po dvou nominantech. Termín končí podle šéfa volební komise Martina Kolovratníka (ANO) ve středu 22. ledna odpoledne.

Pavel Varvařovský: Zvolili si mě, ať mě poslouchají