Na otravu metylalkoholem zemřelo víc lidí než při povodních 2002

alkohol v supermarketu

alkohol v supermarketu Zdroj: profimedia.cz

Otravy metylalkoholem mají v Česku už 19 obětí, v nemocnicích jsou další desítky lidí. Při nejrozsáhlejších záplavách v novodobých dějinách, které postihly téměř celé Čechy, přišlo o život 17 lidí. Přímo ve vodě našlo smrt deset lidí, ostatní zahynuli například po námaze spojené se záchrannými pracemi, po pádu podmáčeného stromu či kvůli své neukázněnosti.

Ministerstvo zdravotnictví včera v podvečer s okamžitou platností zcela zakázalo prodej a nalévání tvrdého alkoholu nad 20 procent na celém území republiky. Zákaz by mohl trvat i několik týdnů.

Mimořádné opatření reaguje na mimořádně vysoký počet úmrtí i v porovnání s živelnými pohromami a hromadnýmií nehodami. Od roku 1993 si nejvíce obětí vyžádaly tragické záplavy v červnu 1997, které připravily o život 50 lidí. Většina z obětí utonula, někteří zemřeli v souvislosti s povodní z jiných důvodů. Nejvíce obětí v jedné obci bylo v Troubkách na Přerovsku, kde při povodni zahynulo devět lidí.

Dvacet liských životů si vyžádala tragická nehoda na silnici E55 nedaleko obce Nažidla na Českokrumlovsku, kde se převrátil patrový autobus a spadl asi ze sedmimetrového srázu. Na místě zemřelo 17 lidí, dva po převozu do nemocnice a poslední oběť zemřela na následky zranění v roce 2006. Zraněno bylo 34 lidí. Autobus převážel mladé lidi z plaveckého oddílu, kteří se vraceli z Alp. Řidič byl potrestán odnětím svobody na osm let.

V červnu 1995 u obce Krouna na trati mezi Poličkou a Skutčí na Chrudimsku zemřelo po srážce osobního vlaku s nákladním 19 lidí, čtyři byli těžce zraněni. Tragédii na jednokolejné trati zavinila nedbalost a porušení předpisů na dráze. Ze stanice Čachnov ujely při posunu samovolně na svažující se trati čtyři vozy, které po odpojení neudržela jediná zatažená ruční brzda.