Na tohle si rozhodně nepůjčujte!

Na tohle si rozhodně nepůjčujte!

Na tohle si rozhodně nepůjčujte! Zdroj: Provident Financial s.r.o.

Z průzkumu České bankovní asociace z roku 2021 vyplynulo, že okolo 43 % Čechů momentálně splácí půjčku. Nejčastěji splácí úvěr na auto, nebo na rekonstrukci bytu. Jaké zážitky nebo hmotné statky byste si raději měli odpustit, když na ně nemáte finance?

Půjčka na splácení jiné půjčky

Půjčku na splácení jiné půjčky si podle stejného průzkumu bere 13 % Čechů. Pokud nezvládáte splácet jednu půjčku, je velice nepravděpodobné, že budete schopni splácet dvě a více. Vzít si půjčku na půjčku se může zdát jako skvělé krátkodobé řešení, ale co budete dělat za půl roku?

Férový poskytovatel vám nabídne pomocnou ruku, když si o ni řeknete. Nabídne vám konsolidaci, snížení splátek, případně odklad splátek. Musíte však svůj problém řešit včas.

Půjčka na dovolenou

Vyrazit si v létě k moři a odpočinout si, je snem asi každého z nás. Půjčit si na dovolenou se jeví jako ideální řešení. Jenže, dovolená velmi rychle skončí. Kromě vzpomínek vám na krku zůstanou pravidelné měsíční splátky.

Zkuste to jinak. Stanovte si cíl v podobě vysněné destinace a pravidelně si na dovolenou odkládejte z výplaty. Ušetříte za úroky a vyhnete se vráskám ze stresu z toho, kde vezmete na splátku.

Půjčka na nový iPhone

Podle dat z Googlu hledá měsíčně na internetu výraz „iPhone na splátky“ okolo 3000 Čechů. Prodejci elektroniky často také rádi používají slovíčko „bez navýšení“ a lákají na to, že si pořídíte nový telefon na splátky a nepřeplatíte ani korunu. Tyto akce však mají mnohdy háček, třeba v podobě vysokých poplatků za opožděnou splátku.

Půjčka na svatbu

Svatba. Jeden z nejhezčích okamžiků ve vašem dosavadním společném životě. To ale neznamená, že by vás měla připravit o všechny finance. Půjčit si na svatbu spadá do stejné kategorie jako půjčka na dovolenou – je to zbytečné.

Jak ušetřit na svatbě? Projděte si všechny náklady a seznam hostů. Na svatbě je nejdražší hostina a ubytování. Na obřad a svatební oběd pozvěte opravdu jen ty nejbližší. Pro kamarády uspořádejte neformální večerní slavnost na zahradě. Svatební oznámení si zvládnete navrhnout sami. Nezapomeňte v něm poprosit pozvané, aby vás místo věcných darů podarovali obálkou s finančním příspěvkem na svatbu.

6 pravidel bezpečného půjčování

Čím se tedy řídit, když uvažujete o půjčce?

  1. Zapamatujte si, že doba splácení by nikdy neměla překročit dobu užitku věci, kterou jste za peníze z půjčky koupili.
  2. Spočítejte si vaše měsíční příjmy a výdaje. Podle toho určíte, jak velkou splátku jste schopni v pohodě splácet.
  3. Bankovní nebo nebankovní půjčka? Vždy si srovnejte podmínky všech poskytovatelů. Porovnejte si RPSN, úrokovou sazbu, délku splácení, ale také celkovou částku, kterou za půjčku zaplatíte.
  4. Půjčujte si jen u poskytovatele s licencí České národní banky, jen tak máte jistotu férového jednání.
  5. Dobře si přečtěte podmínky splácení a nebojte se na všechno doptat. Věnujte zvýšenou pozornost tomu, co by se stalo, kdybyste nebyli schopni půjčku splácet.
  6. Chcete mít jistotu, že se v případě výpadku financí nedostanete do problému se splácením? Poptejte u poskytovatele pojištění schopnosti splácet.