Na Vysočině povládne koalice ČSSD, ANO a místních starostů, hejtmanem bude potřetí Běhounek

Staronový hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek

Staronový hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek Zdroj: ctk

Sociální demokraté, hnutí ANO, ODS a Starostové pro Vysočinu podepsali koaliční dohodu o společném vládnutí v Kraji Vysočina. Hejtmanem bude potřetí v řadě Jiří Běhounek (za ČSSD). Ve volbách vítězná ČSSD bude mít v radě kraje pět mandátů, hnutí ANO dva a dvojblok ODS a koalice Starostové pro Vysočinu po jednom mandátu.

Prvním náměstkem hejtmana bude Pavel Franěk z hnutí ANO. Bude spravovat resort sociálních věcí a neziskových organizací. Druhým náměstkem bude Vladimír Novotný z ČSSD s dohledem na resort zdravotnictví. Dalšími třemi náměstky budou Josef Pavlík z hnutí ANO (majetek a finance), Jana Fischerová z ODS (kultura, památková péče, cestovní ruch a mezinárodní vztahy) a Pavel Pacal z koalice Starostové pro Vysočinu (regionální rozvoj).

Devítičlennou radu kraje doplní sociální demokraté Jana Fialová (školství, mládež a sport), Martin Hyský (lesní a vodní hospodářství, zemědělství a životní prostředí) a Jan Hyliš (doprava a silniční hospodářství).

Vítězem voleb v Kraji Vysočina se stala ČSSD před ANO a KDU-ČSL. Z celkových 45 mandátů v krajském zastupitelstvu jich sociální demokraté získali 11, o šest méně než v minulých volbách. Hnutí ANO má devět křesel a lidovci budou mít stejně jako po volbách v roce 2012 sedm zastupitelů. V novém zastupitelstvu bude také šest zástupců KSČM. Pět křesel má ODS, koalice Starostové pro Vysočinu čtyři a koalice SPD a SPO tři.