Našel se další metanol. Kdyby šel na pulty, usmrtil by tisíce lidí

Láhve Tuzemáku Likérky Drak, které Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) našla minulý týden ve skladě společnosti Verdana ve Zlíně, obsahovaly 50 pct metanolu. K distribuci bylo připraveno 7600 lahví o obsahu 0,42 litru. Podle mluvčího SZPI Pavla Kopřivy by nalezené množství dokázalo usmrtit tisíce lidí. Výrobce měl lihovinu připravenou k distribuci do maloobchodní sítě. (foto ČTK)

Láhve Tuzemáku Likérky Drak, které Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) našla minulý týden ve skladě společnosti Verdana ve Zlíně, obsahovaly 50 pct metanolu. K distribuci bylo připraveno 7600 lahví o obsahu 0,42 litru. Podle mluvčího SZPI Pavla Kopřivy by nalezené množství dokázalo usmrtit tisíce lidí. Výrobce měl lihovinu připravenou k distribuci do maloobchodní sítě. (foto ČTK) Zdroj: CTK

Láhve Tuzemáku Likérky Drak z Chvalčova na Kroměřížsku, které Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) našla ve skladě společnosti Verdana ve Zlíně, obsahovaly 50 pct metanolu. K distribuci bylo připraveno 7600 lahví o obsahu 0,42 litru. Podle mluvčího SZPI Pavla Kopřivy by nalezené množství dokázalo usmrtit tisíce lidí.

Výrobce měl lihovinu připravenou k distribuci do maloobchodní sítě. Jednatel Likérky Drak Pavel Čaniga byl rozbory překvapen. Nechápu to, je to naprostý nesmysl, řekl.

Laboratorní analýza odebraných vzorků prokázala, že v litru absolutního alkoholu bylo téměř 536 tisíc miligramů metanolu, znamená to tedy, že metanol a etanol byl míchán do výrobku půl na půl. „Inspekce předala veškerá zjištění policii a Celní správě. Vzhledem k závažnosti nálezu je sklad zajištěn před případným pohybem zboží v návaznosti na opatření, které už SZPI a Celní správa učinily v předchozích dnech,“ uvedl Kopřiva. SZPI nadále pokračuje v testování lihovin, které považuje za rizikové.

Čaniga řekl, že žádné informace o výsledcích rozborů destilátů ze skladů Verdany, výhradního distributora své firmy, nedostal. „Volal jsem na inspekci, nechtějí mi nic říct. Nikdo mě nekontaktoval, víc jste mi k tomu řekl až vy,“ řekl zpravodaji ČTK.

Do likérky už podle něj volají odběratelé. Čaniga považuje kroky SZPI za součást „likvidační strategie“ namířené proti Likérce Drak. „Pořád se něco pomalu tahá a dříve, než se to dozvím já, to dají do novin,“ zlobil se Čaniga. Po inspekci prý bude požadovat konfrontační vzorky. „U mě se totiž metanol vůbec neobjevuje,“ doplnil jednatel Likérky Drak. Případem se zabývá i policie. „Budeme zjišťovat, odkud metanol pocházel,“ řekla krajská policejní mluvčí Jana Macalíková. Dodala, že kriminalisté také prověřují, zda existuje napojení na sklad v Opavě, odkud se do celé České republiky šířil otrávený alkohol v takzvané metanolové aféře.

Vypukla na začátku září, vyžádala si 28 životů a další lidé budou mít doživotní následky, zejména poškozený zrak. Stíháno je několik desítek osob. Dva údajní původci otravy a distributor pančovaného alkoholu jsou obviněni z úmyslného obecného ohrožení se sazbou 12 až 20 let, případně výjimečný trest.

Metanol jednoho chamtivého babího léta

Inspekce ve skladu, na který podle Macalíkové upozornil anonym, našla 31 426 lahví a šestilitrových barelů Likérky Drak, celkem 56 360 litrů lihovin. Balení nebyla označena šarží, firma nedokázala předložit ani průvodní dokumentaci, takže nešlo zjistit původ lihu a datum výroby.

Robert Sedlařík, jednatel společnosti Verdana z Bystřice pod Hostýnem, která je výhradním distributorem Likérky Drak pro Česko, tehdy řekl, že některé šarže byly nečitelné a budou opraveny. Dnes Sedlařík svůj mobilní telefon nezvedá.