Návrh kompromisu v daních: DPH ve výši 15 a 20 procent

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: CTK

Premiér Petr Nečas (ODS) seznámil širší vedení ODS s návrhem kompromisu k vládnímu daňovému balíčku. Podle něj by měl být přijatelný uvnitř ODS i ve vládní koalici. Podrobnosti o návrhu nechtěl nyní zveřejňovat. Podle informací ČTK od dvou zdrojů z ODS kompromis počítá s tím, že by se pro příští rok zvedla snížená sazba DPH ze 14 na 15 procent. Základní dvacetiprocentní sazba by se ale nezvyšovala, podle původního návrhu se měla zvýšit na 21 procent.

Ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek připustil, že ohledně daňového balíčku s kompromisem počítá. Žádá ale od koaličního partnera záruky přijetí penzijní reformy a církevních restitucí.

Vláda podle předsedy ODS musí reagovat na prohrané krajské volby a na to, že má jen velmi křehkou většinu ve sněmovně. Kabinet proto prý změní „akcenty svého programu“. Nečas to řekl novinářům po dnešním vypjatém jednání výkonné rady ODS, která hodnotila neúspěšné volby.

„Seznámil jsem členy výkonné rady s kompromisním návrhem, který je podle mého názoru takový, že by byl dojednatelný uvnitř ODS, ale i s koaličními partnery,“ řekl Nečas. Premiér dodal, že chce obsah návrhu přednést nejprve vládním partnerům a poslaneckému klubu ODS.

„Nevíme, zda nás předseda vlády osloví, ale obecně platí, abychom mu nekomplikovali situaci, tak jsme připraveni k určitému kompromisu v konsolidačním balíčku,“ řekl Kalousek. Podmínkou ale prý budou garance schválení penzijní reformy a církevních restitucí. „Chtěli bychom také alespoň morální závazek, že podobné chování - nedodržování dohod a cukání, bylo naposledy,“ dodal.

Pokud by se příští rok nezvyšovala základní dvacetiprocentní sazba daně z přidané hodnoty, znamenalo by to ve státním rozpočtu výpadek zhruba deseti miliard korun. O stejnou částku by musely být nižší výdaje. V České televizi to dodal Kalousek.

„Jeden bod ve spodní sazbě DPH je zhruba šest až 6,5 miliardy korun. Jeden bod v horní sazbě je zhruba deset miliard korun dopad do státního rozpočtu,“ řekl v ČT Kalousek.

Vládní stabilizační balíček, který obsahuje vyšší DPH a další změny posilující státní rozpočet, odmítla šestice poslanců ODS. Vláda ho poté předložila ve stejném znění a spojila s ním důvěru. S rebely nyní vedení ODS o balíčku vyjednává. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) vládní návrh měnit nechtěl.

Podle jednoho z rebelujících poslanců Marka Šnajdra by se ODS v následujících týdnech měla bavit nejen o daňovém balíčku. „Je naprosto relevantní, že se musíme bavit o hlavních vládních prioritách ve zbývajícím funkčním období, které vláda má,“ řekl České televizi.

Nečas novinářům také řekl, že na dnešním jednání výkonné rady ODS nezazněla výzva, aby rezignoval. Podle Šnajdra ale byla diskuse na výkonné radě „temperamentní a vášnivá“. „Koneckonců s výsledkem voleb, jak jinak by to asi mohlo být. Diskuse bude pokračovat a její vyústění bude nepochybně na kongresu ODS na počátku listopadu,“ řekl Šnajdr. Je podle něj logické, že výrazný neúspěch v v krajských a senátních volbách se promítne do rozhodování o novém vedení ODS.

Nečas dnes odpovídal také na dotaz, co říká návrhům, aby se prezident Václav Klaus vrátil do ODS jako její čestný předseda. „Primárně ta chuť k tomu kroku musí být od toho, kdo by tu funkci měl. Pan prezident, když oznámil svůj odchod z ODS, tak ho označil za definitivní, samozřejmě pokud by se toto změnilo, tak jsou to věci, o kterých je racionální uvažovat,“ řekl Nečas.