Nečas: Bez balíčku rozpočet nebude

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: ctk

Něco málo přes týden zbývá vládě k tomu, aby dostála své povinnosti a do konce září předložila Sněmovně rozpočet pro příští rok. Postup ale stále komplikuje vládní návrh takzvaného konsolidačního balíčku, který mimo jiné od příštího roku zvyšuje o procento obě sazby DPH.

„Kvalitní a důvěryhodný státní rozpočet nejde sestavit, pokud tento balíček neprojde. Prostě nejde,“ rozohnil se premiér Petr Nečas na setkání Euro Business Breakfast.

Balíček má během příštího roku přinést téměř 25 miliard, o rok později přes 30 miliard korun. I když v úterý soubor změn prošel do druhého čtení, jeho definitivní přijetí komplikuje odpor části poslanců ODS, levicový Senát a potřeba podpisu od prezidenta.

Celkové výdaje rozpočtu na příští rok ministerstvo financí naplánovalo na necelých 1,185 bilionu a příjmy na 1,085 bilionu korun. V poměru k výdajům tak balíček představuje přínos přibližně 2,5 procenta. Některým podnikatelům na setkání se ale premiérovy plány příliš nezdály, místo zvyšování daní by prý určitě tak nízké procento mohl stále najít na stránce výdajů. „Pokud bychom 2,5 procenta k seškrtání ve svých výdajích nenašli a řídili svoje firmy tak, jak funguje stát, během pár let bychom tu nebyli,“ zaznělo z publika.

„Kdyby firma, byla řízena tak, že by vedení volili zaměstnanci, tak byste tam nebyl ještě před tím, než byste stihl ohlásit snížení výdajů,“ opáčil Nečas na akci, kterou pořádal týdeník Euro z vydavatelství Mladá fronta.

Dodal, že v případě výraznějších úspor na stránce výdajů, je třeba delší a širší diskuse. Během ní by se mělo přemýšlet mimo jiné i o reformě vzdělávacího systému. Třeba síť středních škol je podle premiéra naplněná jen ze 70 procent a vzhledem k demografickému vývoji situace lepší nebude. I v této oblasti by se tak podle premiéra dalo ušetřit 30 procent nákladů a částečně ulehčit výdajům státu.

„Těch otázek pro důkladnější šetření i v mandatorních výdajích je více. Opravdu potřebujeme čtrnáct krajů? Opravdu je třeba tisíců malých obcí?“ naznačil další směry úvah Nečas.

Autor je redaktorem týdeníku EuroEuro | E15