Nečas: Flákačům a delikventům pomáhat nebudeme

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: mediafax

"Sociální pomoc dostanou jen opravdu potřební," uvedl na dnešní ideové konferenci ODS předseda strany Petr Nečas. Konference občanských demokratů se věnuje zejména sociálním tématům a řešení situace v problematických lokalitách Česka. „Šluknovsko je jenom symbol, potenciální ohniska podobných problémů jsou i v jiných lokalitách země,“ upozornil Nečas.

„ODS chce prosadit adresný sociální systém podporující jen ty potřebné, ne flákače a delikventy, prohlásil Nečas. V problematických lokalitách podle něj žijí celé generace, těch, kteří si zvykli žít ze sociálních dávek. „Děti tady v rodinách nepoznali, že by jejich rodiče museli pracovat proto, aby uživili rodinu. Nevyjdeme vstříc těm, kteří sociální pomoc považují za jeho povinnost,“ doplnil Nečas.

Zmínil také, že pružně musí reagovat policie. Především budou prý muset bezpečnostní složky státu přehodnotit přístup k řešení drobné kriminality. Ta podle Nečase nejvíc otravuje život slušným lidem.

S potíráním drobné kriminality má podle Nečase pomoci zavedení centrálního registru přestupků. Premiér chce rychlé řešení, ale zároveň upozorňuje, že některé kroky potřebují čas. Jde například o podporu vzdělávání dětí a jejich sociální začleňování do společnosti.

Docházku dětí do škol má zajistit její vazba na výplaty sociálních dávek. „Je to věc elementární odpovědnosti,“ myslí si Nečas. Pomoci má také institut veřejné služby pro nezaměstnané, který podle předsedy ODS nebude mít jen formu veřejně prospěšných prací v technických službách, jak se prý snaží tvrdit opozice, ale bude pomáhat například i ve zdravotnictví nebo školství.

„Pokud jde o rasmismus, nemůže být činěn rozdíl mezi rasově motivovaným násilím nebo na většině nebo rasově motivovaným násilím proti menšině. V obou případech jde o formu násilí, kterou nelze tolerovat,“ uzavřel Nečas.