Nečas: Hlavním důvodem existence koalice je rozpočtová politika

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: CTK/Vit Simanek

Premiér Petr Nečas (ODS) ve svém úvodním vystoupení odmítl názory opoziční ČSSD, že důvodem další existence jeho vlády jsou církevní restituce nebo snaha zabránit levici ve zrušení průběhového systému důchodového pojištění.

„Vládní rozpočtová politika je hlavní důvodem existence této koalice, která má důvěru finančních trhů. U nich má tato vláda kredit a pozitivní hodnocení. Řečeno slovy Járy Cimrmana, můžeme s tím nesouhlasit, můžeme proti tomu protestovat, ale to je asi tak všechno, co s tím můžeme dělat,“ konstatoval Nečas.

Zároveň znovu kritizoval sociální demokracii za to, že v letech hospodářského růstu, kdy byla u moci, se nesnažila šetřit a prosazovat reformy. „Navrhují rušit reformy, které měli sami doporučovat. Navrhují další daňové sazby u dalších vybraných firem. Přitom 50 procent celého českého exportu dělá jen deset firem. A oni chtějí tyto šampiony české ekonomiky zatížit další sazbou,“ hřímal za potlesku pravicových zákonodárců premiér.

Levice by vytáhla z kapes občanů 120 miliard

Nečas ve svém úvodním projevu také zdůraznil nutnost reformy terciárního vzdělávání a vyjmenoval další vládní priority. „Budeme pokračovat v tlaku na větší transparentnost veřejných zakázek. Od konsolidace veřejných financí nesmíme couvnout.

Chystáme další redukce agend, odstranění dalšího byrokratického zatížení. Musíme podporovat export mimo Evropskou unii. Zároveň je třeba aktivovat peníze na účtech státních firem. A také složená daňová kvóta je o tři procentní body nižší než za ČSSD. Vážení občané a vážené firmy, každý rok vám vytáhneme z kapes 120 miliard korun, měla by sociální demokracie přiznat, když chce předčasné volby“.

Zaorálek: Do Česka se přelévá „tekutá“ demokracie. Nečas: Žádní přeběhlíci nejsou

Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorávka se do Česka přelévá „tekutá“ demokracie v podobě „volně vlajících“ nezařazených poslanců. Opoziční předák zároveň kritizoval vládu Petra Nečase za „bolševickou revoluci na Úřadech práce“.
Nečas trvá na tom, že jeho kabinet se o žádné přeběhlíky neopírá. Přeběhlíkem je podle něj jen ten, kdo přejde od opoziční k vládní straně nebo naopak. „A to v případě platformy Karolíny Peake neplatí,“ dodal premiér.

Peake: V politice chybí smysl pro fair play

Neformální šéfka nové frakce bývalých poslanců Věcí veřejných a vicepremiérky Karolíny Peake vyzvala politiky k dialogu. „Smysl pro fair play chybí v politice obecně, někomu nezbývá než hystericky povykovat. Všichni jsem k tomu nějak přispěli. Někdo třeba tím, že se choval jako mazák k bažantovi na vojně. Doufám, že podobné sebereflexe jsou schopni všichni,“ prohlásila dnes v Poslanecké sněmovně Peake. Podle ní je třeba nabídnout občanům politiku dialogu. „Nesmíme nabízet občanům obrázek rozhádané vlády,“ zdůraznila. „Této vládě se podařilo prosadit zákony, o nich se dvacet let jen mluvilo . Průhlednější veřejné zakázky, tvrdší tresty za korupci. Těch věcí je hodně,“ shrnula v krátké rekapitulaci Peake.

Karolína Peake, Lenka AndrýskováKarolína Peake, Lenka Andrýsková|CTK/Vit Simanek

Opozice se do političky okamžitě pustila. „Měla byste se vzdát poslaneckého mandátu, tak by se vrátila důvěra občanů v politiku,“ vzkázal jí z řečniště šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. „Proč bude v Poslanecké sněmovně strana, kterou žádný občan nezvolil? V tom je základní kámen úrazu legitimity této vlády,“ poznamenal Sobotka.

Předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík se v emotivním vystoupení Sobotky zeptal, nakolik je legitimní, že k sociální demokracii přestoupil bývalý poslanec VV Stanislav Huml a zda by i on neměl opustit poslaneckou lavici.

Rath: Peakovci jsou klíšťata

Středočeský hejtman za ČSSD a poslanec David Rath Karolíně Peake navrhl, aby svoji stranu nazvala Klíšťata. V narážce na výrok šéfa poslanců TOP 09 Petra Gazdíka, aby bývalý poslanec Věcí veřejných Stanislav Huml, který přestoupil k ČSSD, složil mandát, Rath poznamenal, že Humlovi nešlo o žádnou funkci. „On přešel ze zámku do podzámčí, zatímco vy lpíte na svých postech,“ poznamenal na adresu Peake Rath.