Nečas k „dalajlamismu“: Česko nesmí být papežštější než papež

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: ctk

Obhajoba lidských práv musí zůstat jednou z klíčových komponent české zahraniční politiky, zdůraznil dnes premiér Petr Nečas (ODS). Česko ale podle něj nemá být "papežštější než papež" a má se v této otázce chovat podobně jako další členové Evropské unie. Reagoval tak na ostrá slova, kterými ho počastoval ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) za prohlášení, že podpora tibetskému duchovnímu vůdci dalajlamovi či ruským aktivistkám Pussy Riot může ohrozit tuzemský export.

Spor si dnes na jednání kabinetu nevyříkali, vysvětlil Nečas a poukázal na nabitý program vládní schůze, která řešila kromě jiného reakci na sérii otrav metylalkoholem a přípravu státního rozpočtu na příští rok.

Kritikům svého pondělního vystoupení pak premiér doporučil, aby si je přečetli celé. „Jednoznačně říkám, že vůbec nepřipadá v úvahu výměna proexportní politiky za opuštění politiky lidských práv,“ zdůraznil předseda vlády.

Nečas dnes uvedl, že obhajoba lidských práv musí být jednou ze základních komponent české zahraniční politiky. Chce prý ale, aby se Česko zasazovalo o ty případy, které jsou toho skutečně hodny.

Odmítavou reakci vzbudila Nečasova slova pronesená na brněnském strojírenském veletrhu u části politiků a lidí z občanské sféry. Ministr zahraničí reagoval nezvykle tvrdými slovy a prohlásil mimo jiné, že jej premiérovo vystoupení zděsilo. Vadilo mu, že ministerský předseda mohl „takto sklonit hlavu před zeměmi, o kterých všichni víme, že potlačují lidská práva,“ poznamenal s tím, že Nečas ve vyjádření o Tibetu převzal čínskou propagandu.