Nečas má jistých jen sto hlasů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

V místnosti takzvaných Státních aktů se hodinu před hlasováním o důvěře vládě sešla rovná stovka poslanců ODS, TOP 09 a platformy Karolíny Peake. Přesto ale vláda přežije, podporu ji slíbili tři poslanci z dnes už opozičního klubu Věcí veřejných VV Milan Šťovíček, Miroslav Petráň a Otto Chaloupka. Kabinet Petra Nečase (ODS) zřejmě podpoří i nezařazení zákonodárci zvolení za občanské demokraty Michal Dontor a Pavel Bém.

Krátce po deváté hodině poslanci KSČM podle očekávání oznámili, že vládě důvěru nedají. Pavel Kováčik a Alexandr Černý si připnuli protestní placky Stop vládě. Šéf strany Vojtěch Filip označil nynější setkání a přepočítávání koaličních poslanců ve Státních aktech za „stmelovací cvičení“.

ČSSD: Je to nekonečný trapný seriál

V půl desáté pak vystoupili sociální demokraté. „Bude to jen prodlužování agónie pravicové koalice, vláda nemůže této zemi přinést nic dobrého. Chovají arogantně a bezcitně,“ řekl šéf strany Bohuslav Sobotka. Dodal, že další existence Nečasova kabinetu znamená riziko pro hospodářský růst. „Prostě se bojí nových voleb, chtějí prosadit církevní restituce“ prohlásil lídr nejsilnější opoziční strany. Pravici podle něj ještě drží pohromadě také snaha zajistit průběhový systém důchodového pojištění. „Po vyhraných předčasných volbách bychom tento tunel zrušili,“ konstatoval Sobotka.

Bohuslav SobotkaBohuslav Sobotka|CTK/Vit Simanek

Podle nejsilnější opoziční strany přežije vláda Petra Nečase možná několik týdnů či měsíců. „Je to nekonečný trapný seriál. Vyzývám koalici k jednání o předčasných volbách jako jediném řešení současné politické krize. Sněmovnu bychom mohli rozpustit už příští týden,“ řekl místopředseda ČSSD Michal Hašek.

Sněmovna bude jednat třeba i po půlnoci

Hned na začátku dnešní mimořádné schůze Poslanecké sněmovny, na níž vláda požádá o vyslovení důvěry, si zákonodárci krátce po desáté hodině odhlasovali možná i noční jednání. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura navrhl, aby schůze pokračovalo „po jedenadvacáté hodině a možná i déle“. Pro se vyslovilo 138 poslanců ze 188 přítomných, 14 bylo proti.