Nečas má před kongresem ODS podporu jen části krajů

Petr Nečas, ODS

Petr Nečas, ODS Zdroj: profimedia.cz

Čtyři ze sedmi regionálních sněmů ODS zatím nominovaly na předsedu strany jejího nynějšího šéfa a premiéra Petra Nečase. V Královéhradeckém, Pardubickém a Libereckém kraji tamní občanští demokraté nepodpořili nikoho. Nominace má Nečas z Vysočiny a Jihomoravského kraje, již dříve je získal v Moravskoslezské a Zlínském kraji. Volební kongres ODS se sejde o nadcházejícím víkendu v Brně.

Vedení ODS se zřejmě výrazně promění. I v případě, že Nečas obhájí pozici šéfa strany, zřejmě přijde o většinu bývalých spojenců mezi místopředsedy.

V královéhradeckém regionu současný předseda dnes získal pouze 25 z 62 hlasů. „Během diskuse se objevily různé výhrady, například kritika práce koalice či špatná komunikace s členskou základnou,“ řekla poslankyně a předsedkyně královéhradeckého regionálního sdružení ODS Zdeňka Horníková.

Nečas ani žádný jiný kandidát neuspěl ani na regionálním sněmu v Libereckém kraji. Některým jeho delegátům vadilo, že o jejich podporu nikdo nepožádal osobně ani písemně. „Nikdo o nominaci neprojevil zájem, Nebylo proto, pro koho hlasovat,“ řekl jeden z delegátů při odchodu. „Takový názor tam zazněl,“ potvrdil předseda regionální rady v Libereckém kraji Přemysl Sobotka. „Delegáti, kteří pojedou na kongres, budou reagovat na konkrétní situaci, která tam bude,“ dodal. Podobná situace byla i v Pardubickém kraji.

Naprostou většinu hlasů naopak Nečasovi dali občanští demokraté z Jihomoravského kraje. Pro premiéra hlasovalo 87 procent členů ODS v regionu. Na místopředsedu byl 98procentní většinou nominován Pavel Blažek. Nečase rovněž podpořil regionální sněm na Vysočině.

Poslanci ODS se opět nedohodli o podobě daňového balíčku

Pracovní skupina ODS se na změnách ve sporném daňovém balíčku ani dnes nedohodla. Debata bude pokračovat na jednání poslaneckého klubu nejsilnější vládní strany. Revoltující poslanci ODS trvají na zachování současných sazeb DPH a na zrušení dodatečného zdanění lidí s vyššími příjmy.

Takzvaní rebelové ustoupili podle jednoho z nich Marka Šnajdra od zachování daňových úlev pro pracující důchodce a od zachování nynějších paušálů pro živnostníky. „Z těch čtyř priorit jsme ustoupili ze dvou… Zatím jsme se neshodli,“ řekl novinářům Šnajdr.

Za nedostatečný už dříve označovali nespokojení poslanci návrh premiéra a předsedy ODS Petra Nečase, podle kterého by vzrostla jen snížená sazba DPH a vyšší zdanění bohatších lidí by bylo omezeno na jeden rok. Vládní balíček by sazby daně z přidané hodnoty zvýšil o jeden procentní bod na 15 a 21 procent.

Předloha, s níž vláda spojila důvěru, je ve Sněmovně s řadou pozměňovacích návrhů před závěrečným schvalováním. Mohlo by se uskutečnit už ve středu. Je ale údajně možné, že se rozhodování uskuteční až po víkendovém kongresu ODS. Už nyní je zřejmé, že z balíčku vypadnou změny ve vyplácení příspěvku na bydlení. Údajně se na tom shodla koalice.