Nečas na Šluknovsku: Situace zneužívají extremisté

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: Eduard Erben, E15

Situaci na severu Čech zneužívají extremistické organizace, řekl dnes premiér Petr Nečas (ODS) na návštěvě Rumburku. Právě extremisté podle něj nesou značný díl viny na eskalaci napětí v oblasti. Na zajištění veřejného pořádku slíbil severočeské policii tolik peněz, kolik bude potřeba.

Na Šluknovsko, kde se v poslední době zvyšuje napětí mezi starousedlíky a Romy, přijeli premiér Petr Nečas (ODS) a ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09). Drábek oznámil, že v regionu vznikne dalších sto míst veřejně prospěšných prací. Ústecký kraj dnes odeslal do parlamentu návrhy změn zákonů, které mají pomoci obcím řešit těžkosti s nepřizpůsobivými lidmi. O opatřeních týkajících se problémů s ghetty by ve středu měla jednat vláda.

Obyvatelé severu Čech v posledním měsíci dávají stále více najevo nespokojenost s rostoucí kriminalitou i zvětšující se koncentrací nepřizpůsobivých v oblasti. Jen ve Varnsdorfu se konalo už sedm demonstrací a policii stálo udržování pořádku přes sedm milionů korun. „Veškerá policejní opatření budou profinancována,“ slíbil dnes Nečas severočeským policistům.

Petr Nečas navštívil 19. září Nový Bor. Podíval se i do baru, kde skupina Romů údajně brutálně napadla hosty jedné místní herny. Útok byl i jedním z impulzů k následným protiromským akcím, při kterých se místní snaží vyjádřit svou nespokojenost s napjatou situací.Petr Nečas navštívil 19. září Nový Bor. Podíval se i do baru, kde skupina Romů údajně brutálně napadla hosty jedné místní herny. Útok byl i jedním z impulzů k následným protiromským akcím, při kterých se místní snaží vyjádřit svou nespokojenost s napjatou situací. | CTKPetr Nečas se v Novém Boru podíval do baru, kde skupina Romů údajně brutálně napadla hosty jedné místní herny. Útok byl i jedním z impulzů k následným protiromským akcím.

Nečas trvá na svázání sociálních dávek s podmínkami

Nečas navštívil i Nový Bor na Českolipsku, kde zopakoval, že trvá na vládních návrzích řešení sociálních problémů na severu Čech. Výplata sociálních dávek musí podle něj být vázána na řádnou školní docházku dětí a na veřejně prospěšnou činnost dlouhodobě nezaměstnaných. Ocenil to, že se Novoborští nepřidali k akcím extremistů a chtějí kriminalitu Romů řešit rozumnou cestou.

Ministr práce Drábek v Rumburku oznámil starostům ze Šluknovska, že v této oblasti vznikne dalších sto míst veřejně prospěšných prací. O jejich zřízení mohou starostové od nynějška žádat na úřadu práce. Nečas později doplnil, že peníze na nová místa budou z rozpočtu ministerstva práce. Veřejně prospěšné práce by měli vykonávat dlouhodobě nezaměstnaní.

Ve Varnsdorfu navštívil Petr Nečas ubytovnu T. G. Masaryka.Ve Varnsdorfu navštívil Petr Nečas ubytovnu T. G. Masaryka. | CTKVe Varnsdorfu navštívil premiér ubytovnu T. G. Masaryka.

Ústecký kraj navrhuje změny sociálního bydlení i regulaci hazardu

Ústecký kraj odeslal do parlamentu balíček návrhů změn zákonů. Mají pomoci obcím řešit problémy s nepřizpůsobivými, s jakými se potýká právě Šluknovsko. Návrh počítá se změnou zákona v otázkách sociálního bydlení, hazardních her a upravuje postup proti narušování veřejného pořádku. Navrhované změny posílá kraj do sněmovny již v paragrafovém znění, což by mělo usnadnit jejich projednání.

Vláda by měla ve středu projednat návrh opatření, díky nimž chce zvládnout problémy s ghetty. Těchto chudinských míst by mohlo být v Česku už kolem 400.

K otevřeným projevům nespokojenosti obyvatele Šluknovska podnítily dva údajné útoky Romů na bílou většinu. Nejdřív to byl 7. srpna mačetový útok pětice Romů na hosty jednoho z barů v Novém Boru, o 14 dnů později pak podle policie napadlo asi 20 Romů skupinku místních v Rumburku; vyšetřovatelé útok klasifikovali jako rasistický.