Nečas: O přežití vlády budeme jednat až v lednu

Petr Nečas po jednání grémia ODS

Petr Nečas po jednání grémia ODS Zdroj: ctk

Premiér Petr Nečas chce o nové podobě vlády po odvolání ministryně obrany Karolíny Peake jednat až po Novém roce. Svůj kabinet chce ale udržet. LIDEM připouštějí ochotu debatovat.

„Mám zkušenost, že nejhorší politická rozhodnutí se dělají pod vlivem emocí. A ty tu dnes jsou. Ale podle mě se o svátcích všichni, abych byl objektivní, uklidníme a pak zasedneme k jednacímu stolu,“ prohlásil Nečas po jednání grémia ODS. To jeho čtvrteční kroky podpořilo. Premiér dodal, že za dobu svého působení ve Strakově akademii už odvolal 12 ministrů a vláda všechny tyto otřesy překonala.

Nečas odmítl spekulace, že si odvoláním Peake připravuje půdu pro obnovení spolupráce s Věcmi veřejnými. Zopakoval dřívější deklaraci, že stojí o zachování současné koalice.

Premiér se nechtěl vyjadřovat k možným scénářům vývoje po Novém roce. Otázku, zda připadá v úvahu menšinová vláda ODS a TOP 09, odmítl s tím, že i současný kabinet oslabený o rebely z řad ODS je formálně menšinový.

Podle Nečase se Peake odsvědčila jako šéfka Legislativní rady vlády a zůstává vicepremiérkou, pouze ve funkci ministryně obrany neuspěla. Návrat na dřívější pozici ale zřejmě nepřipadá v úvahu, převzal ji Petr Mlsna. „Nemá cenu to teď specifikovat a spekulovat. Musíme jednat. Záleží i na tom, zda při jednáních zvítězí odpovědnost. A já jsem přesvědčen, že ano,“ dodal premiér.

Strana LIDEM v reakci na odvolání Peake vyzvala své ministry, aby k 10. lednu podali demisi a opustili vládu. „Strana LIDEM se cítí Nečasem podvedena. Přistoupili jsme na výměnu resortů, naším cílem bylo klidné pokračování koaliční vlády, aby se vrátila důvěra vládě i politice jako takové,“ vysvětlila Peake.

Zatímco ještě ve čtvrtek Peake prohlašovala, že neexistuje nic, co by mohlo zvrátit rozhodnutí LIDEM opustit vládu, dnes už svou rétoriku mírnila. „Pokud s námi chce ODS mluvit, tak pouze za podmínky, že se tentokrát dozvíme opravdu celou představu o spolupráci, nikoli jen tu půlku, která se zrovna hodí panu premiérovi do krámu,“ reagovala na Nečasovu výzvu.