Nečas: Protesty vysokých škol proti reformě jsou nepřiměřené

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: E15, Robert Zlatohlavek

Premiér Petr Nečas (ODS) považuje protesty studentů a akademiků proti reformě vysokého školství v okamžiku, kdy jsou na stole pouze věcné záměry zákonů, za nepřiměřené. Změnu systému vnímá jako důležitou a nezbytnou pro konkurenceschopnost země. Se zástupci vysokých škol bude podle něj vláda ještě jednat, připraven k debatě je i premiér osobně. V tuto chvíli startovat ohňostroj protestů je poněkud neadekvátní řešení, řekl dnes novinářům.

„Neexistuje dokonce ani paragrafové znění příslušných zákonů, jedná se o věcný záměr, navíc dokonce ani neprojednaný vládou. To, jaká bude výsledná podoba konkrétních detailů vysokoškolské reformy, je skutečně před námi a bude to vyžadovat jednání se zástupci vysokých škol,“ uvedl Nečas. Věří, že akademici nechtějí reformu úplně zastavit.

Protesty zahájila ve čtvrtek Karlova univerzita, když po mnoha letech svolala akademický sněm. Ministr Josef Dobeš (VV) kvůli tomu vyzval rektora Václava Hampla, aby mu přišel vysvětlit, proč „podněcuje k sociálním nepokojům“, čímž vyvolal v akademické obci značnou nevoli. Česká konference rektorů (ČKR) se dnes ohradila proti takovým způsobům.

Chystané reformní zákony podle vysokých škol omezí akademickou svobodu. Spory vyvolává také otázka školného, které by studenti měli začít platit v roce 2013. Hampl předpokládá, že se na případné schůzce dohodne s ministrem po úterní poradě rektorů veřejných vysokých škol na ministerstvu školství. Rektoři budou s Dobešem jednat o reformě a o rozpočtu vysokých škol na letošní rok. Obdobné jednání s předsedy akademických senátů, které se uskutečnilo dnes, skončilo krachem. Představitelé senátů požadovali stažení chystaných reformních zákonů, což Dobeš odmítl.