Nečas se rozvádí, manželství se nepodařilo zachránit

Loni ještě manželé Nečasovi na novoroční oběd do Lán dorazili. Letos se premiér omluvil

Loni ještě manželé Nečasovi na novoroční oběd do Lán dorazili. Letos se premiér omluvil Zdroj: ctk

Premiér Petr Nečas (ODS) se rozvádí, už podal návrh soudu, k němuž se připojila i jeho žena Radka. O tom, že s manželkou nežije ve společné domácnosti, informoval Nečas letos v lednu. Jejich manželství trvalo více než 25 let.

„Naše majetkové poměry jsou veřejnosti dostatečně známy. Podle dohody by měly být upraveny tak, aby především zajistily dostatečné zázemí pro další život obou dětí v péči matky,“ uvedl Nečas. Dodal, že dvě nezletilé dcery Tereza a Marie zůstanou v péči matky, přičemž Nečas se bude i nadále podílet na jejich výchově. Společně mají manželé čtyři děti, dva synové Ondřej a Tomáš už jsou plnoletí.

O rodinných problémech šéfa vlády a ODS se spekulovalo už loni, oficiálně manželé oznámili, že spolu nežijí a jejich vztah prochází složitým obdobím, letos 17. ledna. Už před tím se Nečas například bez doprovodu partnerky účastnil tradičního novoročního oběda u tehdejšího prezidenta Václava Klause v Lánech. „Už dlouhodobě nejsme schopni sladit naše představy o rodinném a pracovním životě, byť jsme se o to oba poctivě snažili,“ uvedli tehdy Nečasovi. V lednu ještě nebylo jasné, zda zhruba tři desítky let trvající manželství skončí rozvodem.

Tehdy v rozhovoru pro deník Blesk Nečas zároveň vyloučil, že by důvodem rozpadu jeho manželství mohl být někdo další. „Příčinou naší stávající rodinné situace není nikdo třetí, a to ani na mé straně, ani na straně mé ženy,“ sdělil Nečas. Bulvární tisk v minulosti spekuloval o vztahu Nečase a jeho spolupracovnice Jany Nagyové.

Rozvody českých politiků
Martin Bursík Bývalý ministr životního prostředí a expředseda Strany zelených se rozvedl s manželkou Ivanou v roce 2006, kdy byl poslancem a předsedou Strany zelených. Před rozvodem žili manželé již deset let odděleně.
Petr Bendl Ministr zemědělství a bývalý ministr dopravy a středočeský hejtman je rozvedený již třikrát - naposledy v říjnu 2011.
Radek John Bývalý předseda strany Věci veřejné a ministr vnitra se s manželkou herečkou Zlatou Adamovskou rozvedl v roce 2010.
Michael Kocáb V době, kdy známý hudebník zastával post ministra pro lidská práva, vyšlo najevo, že s manželkou Marshou žijí odděleně a že jeho novou partnerkou je moderátorka a jeho tisková mluvčí Lejla Abbásová.
Vladimír Mlynář Manželství tehdejšího ministra informatiky skončilo v roce 2004.
Jiří Paroubek Bývalý předseda vlády a jeho první manželka Zuzana se rozvedli po téměř 28 letech manželství v září 2007, v té době byl Paroubek poslancem a předsedou ČSSD.
Mirek Topolánek Bývalý premiér a předseda ODS se rozvedl s manželkou Pavlou v roce 2010. Od ledna 2007, kdy byl předsedou vlády, žil se svou nynější manželkou, tehdejší místopředsedkyní Sněmovny Lucií Talmanovou.