Nečas se zastal Dobeše: Problémy s fondy EU na něj prý nelze svalovat

Josef Dobeš

Josef Dobeš Zdroj: mediafax

Problémy s čerpáním peněz z fondů Evropské unie na ministerstvu školství nelze svádět na současného ministra Josefa Dobeše (VV), řekl po obědě s prezidentem premiér Petr Nečas (ODS). Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost má podle něj problémy od svého vzniku a potíže s jeho čerpáním sahají minimálně čtyři roky zpět, kdy Dobeš ještě v čele úřadu nestál. Ministr dnes uvedl, že situaci kolem čerpáni peněz z fondu "zdědil".

Evropská unie zřejmě ministerstvu školství dočasně pozastaví proplácení dotací z unijních fondů. Audit Evropské komise totiž zjistil chyby v zadávání veřejných zakázek v programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Resort je kvůli čerpání prostředků z fondů EU dlouhodobě terčem kritiky, patří také k nejpomaleji čerpajícím institucím.

Podle Nečase má uvedený operační program problémy od svého vzniku. „Je třeba jednoznačně říci, že to nezačalo příchodem pana ministra Dobeše do jeho funkce,“ řekl Nečas v Lánech. „Tím neříkám, že jsem přesvědčený, že současné vedení MŠMT neudělalo nějaké kroky, které podle mého názoru udělat nemělo,“ uvedl dále Nečas. Podle něj ale nelze celou situaci shrnout jednoduchými slogany a problémy „házet na jednoho člověka“.

Dobeš: Problémy jsou dědictvím po Vitulovi z TOP 09

Dobeš dnes v tiskovém prohlášení uvedl, že je v jeho silách vzniklý problém vyřešit. „Prokážu, že nesu mimo jiné dědictví bývalého vedení sekce EU fondů, tehdy ovládané členem TOP 09 Janem Vitulou,“ napsal Dobeš. S novým vedením sekce se mu podle něho podařilo zrychlit čerpání unijních dotací. Odstranil prý také „mnoho nedostatků zmiňovaných v auditu Evropské komise“.

Česko může z fondu určeného pro školství čerpat až 53 miliard korun. Dobeše kvůli evropským dotacím ostře kritizuje koaliční TOP 09 i opoziční ČSSD. Podle předsedy poslanců TOP 09 a STAN Petra Gazdíka by Dobeš měl vyvodit osobní odpovědnost z nynějších potíží i své personální politiky. Ministra, kterého kvůli tomu čeká i schůzka s premiérem a předsedou ODS Petrem Nečasem, se zastali jeho spolustraníci.