Nečas volil se skřípěním zubů Schwarzenberga

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: profimedia.cz

Prezidentští finalisté Miloš Zeman i vicepremiér a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a jejich štáby se zasloužili o poněkud hysterický průběh kampaně, který rozdělil společnost, řekl premiér Petr Nečas (ODS) potom, co v Poslanecké sněmovně odevzdal hlas. Úkolem vítěze bude podle něho situaci uklidnit. Nečas také potvrdil, že volil Schwarzenberga.

Premiér po své volbě potvrdil, že dal hlas Karlu Schwarzenbergovi. Kampaň podle Nečase způsobila mnoho příkopů, které se budou jen těžko zasypávat. „Oba dva aktéři skutečně vyhrotili kampaň podle mého názoru naprosto nezdravě, a nikoli ku prospěchu české společnosti,“ uvedl Nečas. Kandidát, jenž zvítězí, by měl podle něho „maximálním způsobem přispět ke zklidnění společenské a politické atmosféry“.

Nečas v souladu s doporučením ODS po debaklu stranického kandidáta Přemysla Sobotky v prvním kole voleb dal v nynějším finále hlas vicepremiérovi Schwarzenbergovi, byť „v posledních dvou týdnech dělal vše pro to, aby o jeho hlas přišel“.

Prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg udělal v předvolební kampani podle předsedy vlády a ODS Petra Nečase řadu chyb, přesto mu v druhém kole volby prezidenta dá svůj hlas. Miloše Zemana sice považuje za jednoho ze tří nejvýraznějších politiků polistopadových dějin země, volit ho ale nemůže, protože žádat o podporu šéfa KSČM Vojtěcha Filipa. ODS jako strana i její neúspěšný kandidát Přemysl Sobotka už dříve podpořili Schwarzenberga.

„Schwarzenberg v posledních týdnech udělal tolik neprozřetelných kroků a dopustil se tolika nepromyšlených výroků, že udělal dost pro to, aby o můj hlas přišel.(…) Ale nyní to se skřípěním zubů prázdnou obálkou neskončí. Budu volit Karla Schwarzenberga,“ prohlásil před volbou Nečas o prvním místopředsedovi vlády v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Jako premiéra ho mimo jiné prý nepříjemně zaskočilo Schwarzenbergovo „neobratné“ vyjadřování k otázce česko-německé minulosti, což by navíc od ministra zahraničí a zkušeného diplomata nečekal. Na druhou stranu Nečas považuje Zemanovo „brutální zvednutí této otázky s ostrými protiněmeckými tóny“ za nezodpovědné.

Za vyhrocenou a přehnanou pokládá premiér ale celou předvolební kampaň. Podle něj týmy obou kandidátů udělaly z prezidentského střetu souboj dobra se zlem a nesmyslně oživily opoziční smlouvu a dávno neexistující německou otázku a mýtus boje za udržení Sudet. „Tyhle debaty je přece minimálně deset nebo 15 let úplně zbytečné vést,“ řekl Nečas.

To, že řada osobností z ODS má na podporu Schwarzenberga jiný názor, premiéra ale neznepokojuje. „Někdo může mít důvody vystavené jinak než já. Pro mě je závěrečným 'štemplem' to, že nikdo nemůže zároveň usilovat o hlas Vojtěcha Filipa a Petra Nečase,“ řekl předseda ODS.

Podle jeho vyjádření ho nepřekvapilo ani to, že prezidentský kandidát Jan Fischer, který v prvním kole skončil třetí, nejdříve podporoval Schwarzenberga a poté se přiklonil na Zemanovu stranu. „Potvrdil se můj silný dojem, který jsem z něj měl od prvního okamžiku jeho politického angažmá v květnu 2009. Vždy měl pouze jeden bod programu. A ten se jmenuje Jan Fischer,“ dodal Nečas.