Nečas: Vyplácení důchodů prostřednictvím karet nepřipustím

platební karty, banky, nakupování

platební karty, banky, nakupování

Premiér Petr Nečas (ODS) považuje za vyloučené, aby byla zavedena povinnost vyplácení důchodů přes bankovní karty, jak o tom uvažuje ministerstvo práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09). Zkomplikovalo by to život mnoha seniorům, projekt by navíc dal monopol vyplácet 350 miliard korun ročně jedné vybrané bance.

„Tento projekt může dramatickým způsobem zkomplikovat život mnoha seniorům, a proto jeho realizaci nepřipustím,“ uvedl předseda vlády. Podle ministra Drábka spadá výplata důchodů přes kartu zatím do oblasti úvah. „Je to horizont nejdříve druhého pololetí příštího roku,“ řekl Drábek.

Bude to podle něj ještě záležitostí dlouhé odborné diskuse. Přes tzv. sociální kartu by se podle něj měly na základě dohod i v rámci koalice vyplácet nepojistné sociální dávky. „Co se týká případného dalšího rozšíření funkcí karty sociálních systémů, to je věc další diskuse,“ dodal.

Drábkův návrh nenašel kladnou odezvu ani u opozice. Ministerstvo po kritice už v pondělí uvedlo, že bude možné donášku peněz si za poplatek objednat, starší ročníky či lidé upoutaní na lůžko možná budou dostávat penze až do domu i zadarmo. Bude to záviset na podmínkách veřejné soutěže. Pro osoby se zdravotním postižením bude zachována možnost hotovostní výplaty.

Podle kritiků návrhu, jehož cílem je ušetřit stamiliony na posílání složenek, může vedle omezení služeb státu projekt připravit Českou poštu o část příjmů. Levice vládu podezírá, že tak chce podnik oslabit a privatizovat.

Ministerstvo nyní hledá banku, která by se měla starat o výplatu sociálních dávek prostřednictvím karty ve výběrovém řízení. Soutěž na důchody zatím nevypsalo. Zájemci o provozování platebních karet pro sociální dávky se mohou hlásit do tendru do konce srpna. Díky projektu stát podle ministra ušetří až miliardu korun na poštovném za složenky, jimiž se peníze posílají v současnosti.