Necestujte do Středoafrické republiky, žádá ministerstvo Čechy

Metropole Středoafrické republiky Bangui

Metropole Středoafrické republiky Bangui Zdroj: Alllexxxis, Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Ministerstvo zahraničí doporučuje zcela se vyhnout cestám do Středoafrické republiky. V září propukly mezi tamními etnickými a náboženskými skupinami silné nepokoje, které si během několika hodin vyžádaly desítky obětí na životech. Postiženo je především okolí metropole Bangui a města Bambari. Mezinárodní letiště v Bangui bylo uzavřeno.

Ministerstvo připomnělo, že bezpečnostní situace v zemi i v hlavním městě Bangui je dlouhodobě špatná a hrozba terorismu je vysoká. Na silnicích v zemi bývají falešné checkpointy. Občanům Česka pobývajícím ve Středoafrické republice doporučilo dostatečně se zásobit potravinami a pohonnými hmotami a zvážit co nejrychlejší opuštění země.

Ministerstvo dále upozornilo na to, že Česká republika nemá ve Středoafrické republice zastoupení a možnosti eventuální pomoci českým občanům v nouzi jsou velmi limitované.

Jako obvykle při cestách do nepříliš bezpečných destinací doporučuje ministerstvo všem cestovatelům registrovat se před cestou v databázi DROZD (Dobrovolná registrace občanů ČR při cestách do zahraničí).