Nejčastější vábničky stran: Demokracie, hysterie, komunisté

volby

volby Zdroj: CTK

Předvolební kampaň ČSSD
Předvolební kampaň TOP 09
Předvolební kampaň Ano 2011
Předvolební kampaň ODS
Předvolební kampaň KSČM
7
Fotogalerie
Která politická strana oslovuje lidi racionálně, a která mluví zcela mimo „mísu“. Takový úkol si ve své studii dal analytik společnosti Bisnode Milan Petrák. Dokonce si k tomu sestavil unikátní metodu. Z nejvýznamnějších politických stran z hlediska racionální komunikace nejvíce ocenil zelené, TOP 09 a ODS, naopak nejhůře dopadly Hlavu vzhůru, ANO 2011 a Úsvit.

V rámci studie skupinové iracionality v období od letošní května analytik monitoroval přibližně 1400 výrazů. Iracionalitu rétoriky politických stran určoval na základě četnosti výskytu výrazů rozdělených do sedmi základních kategorií – agresivita, prodej iluzí, dogmatismus, zaštiťování se kolektivem, ideologické myšlení, dramatizace a posedlost symboly.

„Nejracionálněji komunikovaly Strana zelených, TOP 09 a ODS, zatímco strany Hlavu vzhůru, ANO 2011 a Úsvit komunikovaly ze sledovaného vzorku politických stran nejméně racionálně,“ konstatoval Petrák.

Podívejte se na volební spoty:

ČSSD

Svobodní

Piráti

TOP 09

Hlavu vzhůru

KDU-ČSL

SPOZ

ANO 2011

Úsvit přímé demokracie

Agresivita ruku v ruce dogmatismem a iluzí

Z četnosti používání výrazů podle jednotlivých kategorií je zřejmé, že čím více je politická strana ve své rétorice agresivní, tím je větší pravděpodobnost, že dosáhne vysokých hodnot také v kategorii prodej iluzí či dogmatismus,“ vypozoroval analytik.

Jako zářný příklad agresivity v politickém slovníku uvedl výrazy typu zmanipulovaný, odporný, přisluhovač či zlovolný. Do kategorie prodeje iluzí zařadil slova svoboda, příroda, národ nebo spása.

Předvolební boj postrádá silný nápad

Dogmatického politika pak reprezentuje žargon jako naprosto, rozhodně, všichni, absolutní. Když chce pak politik nenechat nic na sobě, zaštítí se hlavně slůvky „my a oni.“

Hodně zajímavý je i přehled základního slovníku českých politiků podle stran a hnutí. Studie k tomu využila jejich internetových stránek prezentované od 1. května 2013 do 7. září 2013

Přehled nejčastějších výrazů nejznámějších politických stran

Politická stranaNejčastější výrazy
Strana zelenýchnenávist, zneužití, životní prostředí, tolerance
TOP 09idiotský, kmotr, demokratický, rozvoj
ODShysterie, populistický, komunisté, demokracie
SPOZhloupý, účelový, komunisté, demokracie
KSČMpodivný, skandál, svoboda, životní prostředí
ODS hysterie, populistický, komunisté, demokracie
KDU-ČSLmoloch, nepřítel, komunistický, demokracie
ČSSDskandální, zlo, demokracie, právo, svoboda
Úsvit podvodník, zneužívání, demokracie, slušný
ANO 2011falešný, kmotr, mafiánský, národ, prosperita, slušný
Hlavu vzhůru*lež, skandál, socialistický, bohatství, odvaha, prosperita

* = vzhledem k malému množství článků na webu uskupení Hlavu vzhůru byly pro analýzu použity i texty z webu Suverenita – blok Jany Bobošíkové, tedy nejvýraznější strany uskupení

Zdroj: Analýza skupinové iracionality, Milan Petrák, analytik Bisnode

Jana Havligerová: Pytel plný optimismu