Nejnižší nabídka v ekotendru je 56,8 miliardy korun

Ministerstvo financí dnes otevřelo nabídky do tendru na odstraňování ekologických škod. Nejnižší nabídka má hodnotu 56,8 miliardy korun a pochází od firmy Marius Pedersen Engineering. Zakázku ale kritizují strany napříč politickým spektrem.

Další dva uchazeči v tendru jsou Geosan Group s nabídkou 57,8 miliardy korun a Environmental Services ze skupiny J&T s 65,5 miliardy korun. Nabízené ceny jsou bez DPH.

Rozhodujícím kritériem pro úspěch v tendru je přitom podle ministerstva financí právě cena. Případného vítěze však musí ještě schválit vláda a v případě, že tak neučiní, tendr bude zrušen.

„Hodnotící komise se nyní bude zabývat posouzením a vyhodnocením jednotlivých nabídek. Ministerstvo financí předpokládá, že hodnotící komise předloží závěrečnou písemnou zprávu o své činnosti do konce září,“ uvedl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Marius Pedersen Engineering uvedl, že cena, kterou v tendru nabídl, se skládá ze skutečných nákladů na odstranění ekologických škod ve výši 35 miliard korun. K tomu si společnost připočetla 15procentní přirážku za přenos případných rizik ze státu na společnost. „Zbytek ceny tvoří finanční a pojistné náklady, které zohledňují více než desetiletý horizont zakázky a konečně zhruba osmiprocentní zisk,“ uvedla společnost. Hodnota garancí za neodstraněné ekologické závazky státu, které vznikly před rokem 1992, je asi 114 miliard korun. Podle kritiků tendru by ale k likvidaci škod mohla stačit třetinová částka. Podle ministerstva životního prostření je reálná suma zakázky kolem 40 miliard, podle nevládních organizací dokonce jen 25 miliard korun. I kvůli této kritice z řad politiků, ekologů i z Nejvyššího kontrolního úřadu nyní ministerstvo financí nechává hodnotu zakázky prověřit.

Čtěte více:

Jana Svobodová: Ekotendr má smysl. I přes hádky o cenu

David Klimeš: Proč je kolem ekotendru tolik tajností?

Protikorupční organizace Transparency International minulý týden vládu vyzvala, aby vítěze v tendru nevybrala. Podle ředitele organizace Davida Ondráčky by to byl největší jednorázový korupční obchod v historii země. Výběrové řízení se podle něj stalo politickou zakázkou, kterou protlačuje ministr financí Miroslav Kalousek proti názoru premiéra Petra Nečase. „Můj názor na tuto zakázku se nemění. Měl jsem a nadále mám u této zakázky celou řadu námitek a pochybností. Zveřejněné ceny tyto námitky a pochybnosti nejen nerozptýlily, ale posílily,“ prohlásil dnes Nečas. MF kritiku důrazně odmítá.

Zrušení zakázky prosazuje také Strana zelených. „Nelze akceptovat, aby ekozakázka pokračovala ve chvíli, kdy nejnižší podaná nabídka za 57 miliard přesahuje odhad nákladů sanací ekologický škod o 25 miliard korun,“ uvedl předseda strany Ondřej Liška. Výhrady má i ČSSD, podle nž je zakázka hazardováním s veřejnými penězmi.

Koaliční Věci veřejné i Občanská demokratická strana chtějí podle dnešního vyjádření pro server iDnes.cz celou zakázku zrušit. „Stále žasnu, jak mohla být zakázka vyhlášena tímto způsobem. Ta zakázka vůbec neumožňuje zkontrolovat, jestli se tam nekrade. Jsem přesvědčen, že rozepsání na mnohem menší zakázky bude stát mnohem méně peněz,“ řekl předseda VV Radek John. „Já si myslím, že ten tendr by měl být zrušen. Ta cena je příliš vysoká,“ uvedl i šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Oponentní posudky ohledně ceny zakázky, které si nechalo ministerstvo vytvořit od poradenských firem Deloitte Advisory a Ernst & Young, budou podle Jakoba otevřeny až při jednání vlády o schválení, či neschválení vítěze tendru.

Složení devítičlenné hodnotící komise schválila vláda na konci srpna. Jsou v ní tři zástupci MF, po dvou za ministerstvo průmyslu a obchodu a životního prostředí a po jednom zástupci ministerstva spravedlnosti a úřadu vlády.

Stát musí staré ekologické škody odstranit, protože to slíbil vlastníkům zamořených území. Závazek je právně vymahatelný a při jeho nesplnění státu mohou hrozit i žaloby nebo arbitráže. Obří ekologickou zakázku vláda schválila v červnu 2008, MF ji ale muselo dočasně zastavit kvůli stížnostem některých účastníků tendru. Těch se původně přihlásilo šest, ministerstvo v prvním kole tři z nich vyřadilo.

Tendr na odstranění starých ekologických škod se týká 510 lokalit po celém Česku, například areálu Kovošrotu Praha v Kolíně, Českých Budějovicích nebo Praze. Dále seznam uvádí třeba Papírny Jindřichov, areály společností Paramo, Unipetrol, Spolana, Mora Moravia, Velamos, Škoda Auto, OKD, Benzina nebo Avia.

Vizitky uchazečů o Ekotendr:

Environmental services a.s.

Vznik: 1. srpna 2008; v Obchodním rejstříku (OR) zapsána firma Karob, a.s., nynější název má společnost od 11. března 2009 Sídlo: Praha 8


Činnost a struktura: Firma se podle OR zabývá pronájmem nemovitostí, bytů a nebytových prostor. Jediným akcionářem je skupina J&T Finance Group se sídlem v Bratislavě. J&T je jednou z nejaktivnějších investorských skupin v ČR a na Slovensku v oblasti korporátních investic (energetika, strojírenství), privátního bankovnictví, finančních služeb a obchodu s realitami.

Geosan Group a.s.

Vznik: do OR byla firma zapsána 3. června 1998 (Geosan spol. s r.o. existuje již od roku 1991). Geosan byl založen jako ryze česká stavební společnost, ovládá ji generální ředitel Luděk Kostka.

Činnost a struktura: Stavební firma, která se zabývá širokým spektrem činností zahrnujících bytovou a průmyslovou výstavbu, sanace starých ekologických zátěží, rekultivaci a vodohospodářské a dopravní stavby. Geosan má dceřiné společnosti na Slovensku a v Bulharsku, působí ve společných podnicích v Rusku a Kataru.

Hospodářské výsledky: Loni firma zvýšila čistý zisk o dvě procenta na 90,5 milionu korun. Tržby firmy za prodej vlastních výrobků a služeb se ale propadly o 39 procent na 3,1 miliardy korun.

- V posledních letech Geosan získal ve sdružení s firmami Syner, OHL ŽS a Metrostav zakázku státního podniku Diamo na výstavbu chemického provozu dekontaminační stanice ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku (stavba je součástí likvidace následků těžby uranu). Firma se podílí na sanaci hnědouhelného dolu Ležáky u Mostu nebo na čištění ropných lagun v Ostravě, které zůstaly po bývalé chemičce Ostramo.

- Společnost Geosan Group působí i v zahraničí, před vypuknutím nepokojů v Libyi se podílela na výstavbě kanalizace pro tamní druhé největší město Benghází. V Tunisku staví kulturní centrum.

- Firma v minulosti čelila insolvenčním návrhům ze strany několika společností, své závazky ale uhradila a soud rozhodl v její prospěch.

Marius Pedersen Engineering a.s.

Vznik: do OR byla firma zapsána 11. února 2008 Sídlo: Hradec Králové


Činnost a struktura: Společnost se zabývá sanací starých ekologických zátěží a nakládáním s chemickými látkami. Je součástí skupiny Marius Pedersen Group, která v ČR poskytuje služby spojené s odpadovým hospodářstvím. Většinovým vlastníkem dánské mateřské společnosti Marius Pedersen A/S je od roku 2001 francouzská skupina Veolia.

Hospodářské výsledky: V roce 2009 skupina Marius Pedersen zvýšila obrat o čtyři procenta na 4,03 miliardy korun.

- Sanacím ekologických zátěží v ČR se skupina Marius Pedersen věnuje od roku 1993. Firma se podílela na více než 50 projektech. Jednalo se například o likvidaci nelegální skládky nebezpečného odpadu v Libčanech na Královéhradecku nebo o odstraňování ekologických zátěží v areálech akciové společnosti Škoda.

- V Česku Marius Pedersen Group provozuje 16 skládek s ročním objemem uložených odpadů téměř 700 tisíc tun.

Ekotendr v datech:

24. listopadu 2008 - Vláda definitivně schválila podmínky zakázky na odstranění starých ekologických škod.

10. února 2009 - Do prvního kola výběrové řízení se přihlásilo šest zájemců: Geosan Group, Marius Pedersen Engineering, Karob z česko-slovenské skupiny J&T, sdružení PPF Advisory, Ecosoil Süd, AVE CZ odpadové hospodářství a Dekonta, konsorcium Deme Environmental Contractors a Dredging International, a sdružení P-D Industriegesellschaft a Stavoprogres Brno.

23. dubna 2009 - Do dalšího kola postoupily firmy Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a Environmental Services (dříve Karob).

5. října 2009 - Vláda schválila ustavení devítičlenné komise, která bude hodnotit nabídky (členy odsouhlasila v srpnu 2011).

12. října 2009 - Ministerstvo financí (MF) obdrželo stanovisko ÚOHS, který vrátil do hry konsorcium PPF, když zrušil jeho vyloučení ministerstvem. Správní řízení ostatních odvolaných firem ÚOHS zastavil, jejich odvolání bylo následně zamítnuto.

6. listopadu 2009 - Poslanci přijali usnesení, ve kterém žádali vládu, aby ekotendr zastavila. MF pověřilo advokátní kanceláře zpracováním stanovisek k možnostem zákonným způsobem řízení zrušit.

3. května 2010 - Kabinet rozhodl, že ekotendr bude pokračovat.

28. června 2010 - Skupina PPF si stěžovala u ministra financí na diskriminaci a nerovné zacházení v rámci zakázky. MF diskriminaci účastníků odmítlo.

2. července 2010 - Ministerstvo na základě doporučení kvalifikační komise rozhodlo o vyloučení sdružení PPF ze soutěže.

4. srpna 2010 - Nová vláda schválila programové prohlášení, podle kterého tendr nechá doběhnout do konce a posoudí nabídky. Nezavázala se ale vybrat vítěze.

11. srpna 2010 - Skupina PPF podruhé požádala antimonopolní úřad, aby její vyloučení z ekologického tendru zrušil.

30. září 2010 - ÚOHS zakázku na sanaci škod pozastavil. Chtěl prozkoumat, zda PPF nebyla vyloučena v rozporu se zákonem.

26. října 2010 - Lidové noviny (LN) napsaly, že PPF přišla o partnera pro ekotendr. Německý Ecosoil Süd zbankrotoval. PPF jej v konsorciu nahradila dalšími společnostmi skupiny Ecosoil.

29. listopadu 2010 - Konsorcium PPF Advisory podle LN uzavřelo dohodu s americkou firmou CH2M Hill. V případě vítězství PPF v tendru by se stala subdodavatelem při sanaci škod.

21. ledna 2011 - Sdružení PPF oznámilo, že z tendru odstupuje. Společnost svůj krok zdůvodnila údajnou politizací soutěže.

10. února 2011 - ÚOHS zamítl poslední odvolání, které přezkoumával. Zamítl rozklad vyloučeného uchazeče, sdružení P-D Industriegesellschaft a Stavoprogres Brno. Obdobně úřad rozhodl již loni o podání Deme Environmental Contractors.

4. dubna 2011 - MF spustilo přerušený ekotendr, uchazečům zpřístupnilo takzvaný dataroom s aktualizovanými údaji například o znečištěných lokalitách (týká se 510 lokalit po celé ČR).

srpen 2011 - MF obdrželo posudek od auditorské firmy Deloitte Advisory k ceně ekotendru. Hodnota zakázky je terčem kritiky z řad politiků, ekologů i z Nejvyššího kontrolního úřadu. K likvidaci škod by prý mohla stačit i třetinová částka. Oponentní expertní posudek vypracovala společnost Ernst&Young.

5. září 2011 - Nabídku v tendru podali všichni tři uchazeči, kteří postoupili do druhého kola, tedy Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a Environmental Services ze skupiny J&T.

Zdroj: ČTK