Největším hříšníkem ve sněmovně zůstal Michal Hašek

Michal Hašek (ČSSD)

Michal Hašek (ČSSD) Zdroj: E15

Polepšil se, ale přesto zůstal nejhorší. Tak by se dala hodnotit docházka poslance ČSSD Michala Haška do sněmovny. V druhé polovině roku při důležitých hlasováních totiž opět chyběl ze všech zákonodárců nejčastěji. Oproti prvnímu pololetí se ale výrazně zlepšil. Zatímco tehdy se účastnil důležitých hlasování jen ve třech procentech případů, nyní to bylo 32 %. Vyplývá to z analýzy sdružení KohoVolit.eu, které aktivitu zákonodárců dlouhodobě monitoruje.

Mezi poslanci s nejhorší docházkou do najdeme Josefa Dobeše (Nezařazení), Petra Bendla (ODS) či Pavla Béma (Nezařazení). Naopak mezi „vzorné“ poslance se stoprocentní účastí patří Rudolf Chlad (TOP 09), Josef Cogan (TOP 09) či Jiří Rusnok (LIDEM).

Oproti prvnímu pololetí se nejvíce „zhoršil“ Jaroslav Krupka (ODS). Docházka výrazně klesla i Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), Janě Černochové (ODS) nebo Martinu Vackovi (LIDEM).

„Opět se ukazuje, že poslanci, kteří vykonávají jinou funkci, mají nižší docházku do sněmovny. To se týká nejen hejtmana Michala Haška, ale i mnoha členů vlády, například Petra Nečase, Karla Schwarzenberga nebo Miroslava Kalouska. Ti všichni měli ve druhé polovině roku podprůměrnou účast,“ okomentoval údaje analytik KohoVolit.eu Kamil Gregor.

„Hlasování se nejméně účastnili poslanci Věcí veřejných a ČSSD. Naopak nejvyšší účast vykazuje dlouhodobě KSČM a TOP 09. Někteří poslanci se vymlouvají, že chodit do sněmovny nemá smysl, protože vládní koalice pohodlnou většinou prohlasuje cokoli. Ve druhé polovině roku už byl ale poměr hlasů jen velmi těsný, a docházka řady poslanců zůstala i přesto tristní,“ dodal Gregor.

PŘEHLED ÚČASTI POLITICKÝCH STRAN NA DŮLEŽITÝCH HLASOVÁNÍCH V ČERVNU AŽ PROSINCI 2012

Stranaúčast v %
Věci veřejné78
ČSSD78
ODS79
LIDEM85
KSČM86
TOP 0988

Pramen: KohoVolit.eu

Aby byl přehled objektivní, analytici KohoVolit.eu vybrali pouze důležitá hlasování, tedy hlasování o návrzích zákonů, o mezinárodních smlouvách a o aktech Evropské unie. Celkem jde o 566 hlasování uskutečněných od června do prosince, což je 30 % všech hlasování v tomto období.

Hlasování v červnu nebyla zahrnuta do analýzy prvního pololetí, protože web sněmovny byl v té době poruchový. Z analýzy byli vyřazeni poslanci, kteří nebyli členy dolní komory po celé sledované období, a David Rath.

DESÍTKA POSLANŮ S NEJSLABŠÍ ÚČASTÍ NA DŮLEŽITÝCH HLASOVÁNÍCH V ČERVNU AŽ PROSINCI 2012

Jménostranaúčast v %
1. MICHAL HAŠEKČSSD32
2. JOSEF DOBEŠNezařazený35
3. JOSEF TANCOŠČSSD42
4. PETR BENDLODS45
5. ALFRÉD MICHALÍKČSSD45
6. MARTIN VACEKLIDEM45
7. PAVEL BÉMNezařazený48
8. JAROSLAV KRUPKAODS49
9. KAREL SCHWARZENBERGTOP 0951
10. PAVEL DROBILODS51

Zdroj: KohoVolit.eu