Někteří lidé stále nedostali voličské průkazy. K volbám se kvůli tomu už nedostanou

Pokud voliči nebyl průkaz doručen, lidé by se měli obrátit na obecní úřad. Není však možné vydávat duplikáty voličských průkazů. (ilustrační foto)

Pokud voliči nebyl průkaz doručen, lidé by se měli obrátit na obecní úřad. Není však možné vydávat duplikáty voličských průkazů. (ilustrační foto) Zdroj: ČTK / Peřina Luděk

Volby do Poslanecké sněmovny budou v Česku 8. a 9. října
Volby do Poslanecké sněmovny budou v Česku 8. a 9. října
Volby do Poslanecké sněmovny budou v Česku 8. a 9. října
4
Fotogalerie

Někteří voliči zatím nedostali voličské průkazy, o něž včas požádali. Volby do Sněmovny začínají v pátek. Česká pošta se průkazy na základě jednotlivých stížností snaží dohledat a doručit, uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík. Pokud voliči průkaz nedostanou, podle zákona nebudou moci hlasovat v místě trvalého bydliště, protože tam byli vyškrtnuti ze stálých voličských seznamů.

Dodání průkazu, o který si lidé mohli požádat obecní úřad písemně do minulého pátku a osobně do středy do 16:00, záleží podle Vitíka mimo jiné na formě zásilky. Úřad mohl průkaz poslat doporučeným dopisem buď v prioritním, nebo ekonomickém režimu. „V prvním případě dopis doručíme následující den po podání, ve druhém dva dny po podání,“ uvedl mluvčí pošty. „Neevidujeme masivní stížnosti na nedoručení voličských průkazů, jedná se o jednotky případů,“ dodal.

O voličský průkaz můžete zažádat do středy. Už pouze osobně

V případě, že nastane situace, kdy voliči nebyl průkaz doručen, lidé by se měli obrátit na obecní úřad. „Úřad by jim měl poskytnout podací číslo zásilky, a s tím se obrátit na Českou poštu,“ sdělila pro E15 mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá.

Není však možné vydávat duplikáty voličských průkazů. „Z hlediska integrity voleb je pro Ministerstvo vnitra zásadní, aby nebylo možné institut voličských průkazů zneužívat a hlasovat na něj vícekrát,“ doplnila Malá.

Případy, kdy lidé, kteří si požádali o vydání voličského průkazu, nedostali dokument včas, se objevily na sociálních sítích. Lidé si na nedoručení průkazů stěžovali například na facebooku spolku Milion chvilek pro demokracii. Uvádějí i případy, kdy nebyl doručen průkaz podaný už 20. září nebo kdy podle nich pošta adresáta nekontaktovala, neměl ani v poštovní schránce oznámení o uložení zásilky a průkaz zůstal na pobočce.

Video placeholde
Volby: Kroužkování - jak fungují preferenční hlasy ve volbách do Poslanecké sněmovny? • Videohub