Němeček otevřeně o Babišovi: Nakonec všichni přijdou a padremu políbí prsten

Video placeholde
Svatopluk Němeček
Zdeněk Kabátek
Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek
V Česku jsou první dva případy nakažených virem zika
Andrej Babiš
6
Fotogalerie

Odvolaný ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) v rozhovoru pro časopis Reflex otevřeně promluvil o svých vleklých sporech s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). „Pokud vyhraje volby, hrozí, že se český stát přemění v rodinnou firmu sicilského typu,“ říká Němeček.

Od zrodu současné vlády se Babiš o Němečkův resort nebývale intenzivně zajímal, dokonce si „vychovává“ svého experta na zdravotnictví Adama Vojtěcha. Resortu vyčítal údajnou neefektivitu.

Video placeholde
VIDEO: Svatopluk Němeček o svém odvoláni a Andreji Babišovi • Bohumil Pečinka

Němečkovi Babiš připomínal, jak coby ředitel Fakultní nemocnice Ostrava koupil údajně drahý přístroj Cyberknife. Koupi dvakrát zatím bezvýsledně prověřovala policie. Podruhé po trestním oznámení ministerstva financí, údajně s podezřením, že došlo k předražení o 65 milionů korun. Před dvěma lety Babiš na Twitteru o Němečkovi napsal, že by měl „urychleně nastoupit protialkoholickou a psychiatrickou léčbu.“

 

Do ostatních ministrů se Babiš tolik nenavážel, tvrdí v rozhovoru Němeček. Důvod vidí jasně. „Jakákoli řeč, kterou jsem s Babišem vedl, končila slovy: z čela VZP musí odejít ředitel Kabátek,“ tvrdí Němeček. „Je to nejlepší ředitel VZP, jaký tady historicky byl, a to z ekonomických i komunikačních důvodů,“ dodal končící ministr.

Babiš Kabátka stále spojuje s jeho bývalým šéfem na ministerstvu zdravotnictví, politikem ODS Markem Šnajdrem. Současná správní rada VZP, kde jsou zástupci koaličních i opozičních politických stran, nedávno prodloužila Kabátkovi mandát. Podpořili ho všichni přítomní členové rady. Jeho výsledky chválí poslanci za ČSSD i ANO.

 

S tím, jak Babišův fond skupoval další zdravotnická zařízení, podle Němečka jeho zájem o VZP rostl. Stejně tak prý chce Babiš ovládnout menší Vojenskou zdravotní pojišťovnu, kterou vede trestně stíhaný ředitel a je potřeba, aby správní rada jmenovala nového.

 

„Svůj podíl na trhu (reprodukčních klinik, pozn. red.) má padesát procent a podnikatelsky je to chytré, protože vývoj plodnosti se zhoršuje. On skupuje i laboratoře, genetické vyšetřovny, což jsou nejlukrativnější věci. Je logické mít možnost ovlivnit i plátce, zdravotní pojišťovny,“ uvádí Němeček.

„V okamžiku, kdy ovládne jakoukoli zdravotní pojišťovnu, dosadí si tam své lidi, kteří se budou chovat vstřícně. Jeho byznys se bude pohybovat v úplně jiných dimenzích. Babiš s expanzí ve zdravotnictví zdaleka neskončil,“ říká Němeček.

O co podle Němečka tedy Babiš usiluje?„Mít všechno pod kontrolou, a to v celé zemi. Prostě přeměnit stát v rodinnou firmu,“ myslí si Němeček. „Pokud vyhraje volby, hrozí, že se český stát přemění v rodinnou firmu sicilského typu. Nakonec všichni přijdou a padremu políbí prsten, pokud budou chtít dělat velký byznys,“ tvrdí odvolaný ministr.

Rozhovor se Svatoplukem Němečkem najdete na Reflex.xz