Němečka má střídat předseda pražské ČSSD, Miloslav Ludvík. Schopný ředitel Motola známý z kauzy "kuliši"

Lídrem ČSSD do podzimních komunálních voleb bude ředitel motolské nemocnice a zastupitel Miloslav Ludvík (na archivním snímku z 28. února 2012), Vybrala ho 12. června krajská nominační konference strany.

Lídrem ČSSD do podzimních komunálních voleb bude ředitel motolské nemocnice a zastupitel Miloslav Ludvík (na archivním snímku z 28. února 2012), Vybrala ho 12. června krajská nominační konference strany. Zdroj: ctk

Miloslav Ludvík
Zprava Petr Hulinský, Miloslav Ludvík a Miroslav Poche z ČSSD před začátkem ustavujícího zasedání zastupitelstva hlavního města Prahy, na kterém by měl být 30. listopadu zvolen nový primátor. Před magistrátem i v jeho budově demonstrují nespokojení občané. Zástupci sdružení Změňpolitiku.cz na zasedání chtějí předat petici proti koalici ODS a ČSSD na pražské radnici.
Miloslav Ludvík,
Ředitel Fakultní nemocnice v Motole Miloslav Ludvík
Miloslav Ludvík a Lenka Teska Arnoštová na sjezdu ČSSD
6
Fotogalerie

Svatopluk Němeček se zařadí po dvou letech a deseti měsících mezi nejdéle sloužící ministry zdravotnictví. Miloslav Ludvík se má stát devatenáctým ministrem zdravotnictví v historii České republiky.

Kandidáta na ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka čeká řada nedořešených problémů. Ludvík však není jen dlouholetým ředitelem přímo řízené nemocnice, který v této funkci přečkal už dvanáct ministrů zdravotnictví. Je také zkušeným komunálním politikem (pražským zastupitelem je od roku 2002) a předsedou pražské ČSSD.

Miloslav Ludvík,Miloslav Ludvík,|Bretislav Kovarik

„Pan ředitel Ludvík je úspěšný manažer, který vždy dokázal pro nemocnici Motol sehnat peníze, doufám, že se mu to podaří i pro zdravotnictví,“ řekl prezident České lékařské komory Milan Kubek. „Možná také snáz najde společnou řeč s ministrem financí, když jsou oba manažeři. Zdravotnictví by z toho mohlo těžit,“ dodal. Lékařská komora po ministrovi zdravotnictví požaduje zlepšení financování pro zdravotnictví a další změny.

Ludvík brojil proti uplatnění tvrdých pravidel registru smluv na nemocnice. Nemocnice mají problém čekat s některými nákupy ve výši nad 50 tisíc korun až po zveřejnění smlouvy. To registr předpokládá.

„Před pár dny jsme například provedli transplantaci srdce. Byla noc, pacient na sále, srdce dárce daleko v cizině. Vypravili jsme pro něj letadlo, které srdce přivezlo, a pacient u nás na sále podstoupil transplantaci. Žije. Kdybychom měli do důsledku dodržovat registr smluv, asi bychom museli počkat do rána, protože v noci se těžko vystavuje objednávka a zveřejňuje smlouva na letadlo,“ napsal Ludvík na svém blogu.

Poslanec Jan Farský, předkladatel registru smluv, za těmito výtkami vidí jiné motivy. „Troufám si tvrdit, že smlouvy se na sálech neuzavírají, a tudíž se při operaci ani nemusejí zveřejňovat. Důvod k odporu vůči registru smluv proto vidím někde jinde,“ uvedl Farský.

Není to ale jen registr smluv, co podle Ludvíka z dobrých úmyslů nepřiměřeně komplikuje praktický život. „V Motole se s dopady takzvaných protikorupčních opatření potýkáme dlouho, a mohu vám říct, že je to čím dál horší. Stojí to víc a víc peněz, bere to víc a víc času. A je stále větší problém, abychom vše dodrželi, protože kromě peněz a času jde u nás denně také o lidské životy,“ uvádí Ludvík.

A k čemu může podle Ludvíka protikorupční hon vést? „Vznikne Sluneční stát, ve kterém si ale ráno nekoupíte housky, aniž byste kvůli tomu nemuseli podepsat deset potvrzení a následně je řádně vysoutěžit mezi třemi pekárnami. Neukradne se ani koruna, ale život nebude stát za nic,“ dodává Ludvík.

Ředitelem Nemocnice Motol, největší české nemocnice, je od roku 2000. Proto má kontakt s jedním z aktuálních problémů zdravotnictví, a to je nedostatek personálu. Podle Ludvíka jsou dnešní lékaři jiní v tom, že už nechtějí sloužit tolik přesčas jako dřívější generace. „U mladší generace lékařů pod třicet let vychází jako absolutní priorita volný čas. Je pro ně zásadní, že nebudou v práci od nevidím do nevidím,“ tvrdí Ludvík.

Ludvíka si mnozí pamatují z kauzy „kuliši“. V únoru 2011 se na internetu objevilo video sestříhané z porady, kterou Ludvík vedl. Ředitel na něm mluvil o VIP pacientech jako o kuliších a nabádal personál, aby se k nim choval příkladně. Že jsou pro nemocnici důležití. Ludvík řekl, že záznam byl účelově sestříhán.

Ludvík by po delší době byl ministrem zdravotnictví bez titulu MUDr. Vystudoval ekonomiku zahraničního obchodu a později práva. Věnoval se obchodu s léky, vedl českou pobočku farmaceutické firmy Apotex.