Německou energii by měla do konce roku zkrotit smlouva

Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie

Smlouva mezi Českou republikou a Německem, která řeší přetoky elektrické energie za sousední země, by měla být podepsána podle státní společnosti ČEPS do konce letošního roku. Zahrnuje finanční sankce i stanovené množství energie, které by Německo nemělo kvůli hrozbě blackoutu překračovat.

„Stále se jedná, ale resumé by mělo padnout do konce roku,“ sdělila serveru E15.cz mluvčí ČEPS Zuzana Dvořáková. Kromě sankcí, které česká strana požaduje od německého partnera, firmy 50Hertz, za zvýšené náklady na udržování sítě, se jednání vedou také o přesné množství energie, jež má přes hranice proudit.

Do sítě by se nemělo dostávat podle Dvořákové více než 1750 megawatt, to je maximum, co jsou dráty schopné bez problému vést.

„To, co požadujeme, je garance, že 50Hertz zabrání překročení stanovené mezní hodnoty toků a že v případech, kdy se jí to nepodaří, zaplatí způsobené vícenáklady a citelnou sankci,“ uvedl již dříve pro deník E15 šéf dozorčí rady ČEPS Tomáš Hüner. Mohlo by jít o částku v řádu miliard korun ročně.

Ve hře je podle Dvořákové stále také vybudování speciálního transformátoru s příčnou regulací, který by energii na hranicích mezi oběma zeměmi usměrňoval. „Transformátor je ve stádiu přípravy, chtěli bychom ho postavit do roku 2017,“ poznamenala Dvořáková.

:

Přesto jde podle mluvčí o krajní variantu. Náklady na stavbu by se totiž vyšplhaly podle odhadů až na dvě miliardy korun, a to by se promítlo i do ceny pro koncového odběratele elektřiny. Vybudování speciálního transformátoru zvažuje i Polsko, které stejně jako Českou republiku sužují nápory elektřiny z německých větrníků.