Německý klimatolog: Česko může být tahounem nových trendů

Klimatolog Hans Joachim Schellnhuber

Klimatolog Hans Joachim Schellnhuber Zdroj: ctk

Světově uznávaný klimatolog Hans Joachim Schellnhuber na Akademii věd ČR představil několik inovací, o nichž si myslí, že jsou zapotřebí k transformaci světové energetiky. Do energetického mixu se podle něj musí v celosvětové šíři více zapojit obnovitelné zdroje energie. Za další inovace označil například energeticky pozitivní domy, elektrické automobily, recyklaci odpadu, efektivnější využívání zdrojů a zpětné využití nerostných surovin.

Zakladatel a šéf Potsdamského institutu pro výzkum změny klimatu je dlouholetým členem Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC) a mimo jiné je i poradcem německé kancléřky Angely Merkelové. Jako zástupce vědecké obce se zúčastnil panelové diskuse ve Vatikánu, která předcházela letošnímu zveřejnění encykliky Laudato Si‘ papeže Františka věnované ochraně životního prostředí.

Také Česko má podle Schellnhubera na výběr, a to vzhledem ke své poloze v Evropě, kvalitním odborníkům i infrastruktuře. „Můžete si zvolit, zda můžete být nejenom součástí nového hospodářství, ale dokonce být jedním z tahounů. Anebo jestli chcete zaostávat a být součástí součástí starého hospodářského systému, který dříve nebo později vyhyne,“ řekl.

V souvislosti s představou inovací Schellnhuber uvedl, že je potřeba, aby světová velkoměsta dokázala vytvářet a hospodařit se svou vlastní energií a recyklovala veškerý zbytkový materiál. Myslí si, že energetická efektivita bude východiskem pro veškerý další rozvoj.

Je třeba sázet stromy

Například, aby se do ovzduší dostalo více kyslíku a zachytilo více oxidu uhličitého, bude se podle něj také muset na zdevastovaných místech planety zasadit více stromů. Začít se budou muset používat i nové postupy na dodávky vody. Rovněž apeloval na to, aby se snížilo využívání fosilních paliv.

Schellnhuber už v roce 1995 předložil koncept globálního oteplení o maximálně dva stupně Celsia vůči předindustriálnímu období - koncept, který přijala německá vláda, Evropská unie a nyní je celosvětově přijímaným cílem. „Pokud bychom oteplili planetu o více než dva stupně, znamenalo by to, že zničíme veškeré korálové útesy. Roztají nám postupně veškeré ledovce v Arktidě a Antarktidě. Po zvýšení teploty o čtyři stupně roztají veškeré ledovce a dojde k otočení Golfského proudu, což bude mít opět zásadní teplotní vliv na kontinenty,“ upozornil klimatolog.