„Není mimoň jen v ekonomii, ale úplně ve všem." Reakce na nového guvernéra mávají Twitterem

Michl Aleš ČNB ekonom

Michl Aleš ČNB ekonom Zdroj: Michael Tomeš

Jiří Rusnok s Alešem Michlem na Pražském hradě. (11.5.2022)
Ekonom Aleš Michl.
Prezident jmenoval Michla do roku 2028
4
Fotogalerie

Informace, kdo bude nový guvernér České národní banky, kterou oznámil prezident Miloš Zeman ve středu dopoledne, vyvolala vlnu reakcí na sociální síti Twitter. Novému guvernérovi Aleši Michlovi je vytýkána především spolupráce s někdejším premiérem Andrejem Babišem a jeho postoj ke zvyšování úroků, které by nejraději ponechal tak, jak jsou.

„Existuje nějaký ekonom, kterého by volba nového guvernéra ČNB nenamíchla?“ ptá se ve svém twitterovém příspěvku Michal Bláha, ředitel projektu Hlídač státu. V odpovědi se objevuje jediné jméno, a to český investor a bývalý bankéř Radovan Vávra, který vyjmenoval hned tři důvody, proč mu nový guvernér nevadí. „Je to ekonom, dobře komunikuje,“ píše Vávra. „A konečně zástupce polistopadové generace na viditelném místě,” doplňuje. 

Od ostatních ekonomů se však Michl chvály zrovna nedočkal. „Na Michlovi je pozoruhodná jedna věc - že není mimoň jen v ekonomii, ale úplně ve všem. A tahle perla teď musí viset na oficiálních stránkách ČNB. Upřímnou soustrast,“ nechal se slyšet ekonom a bývalý ministr financí Ivan Pilip. 

Akcionář firmy ČEZ Michal Šnobr zase kritizuje Michlův výrok ohledně stability úrokových sazeb, které chce nějakou dobu ponechat tak, jak jsou. „Po určité době se rozhodneme, co dál,“ řekl Michl. „Jenže žádné „dál“ nebude, od trhů dostaneme „do držky“ celkem rychle,“ odpovídá mu na Twitteru Šnobr. 

Jmenování nového guvernéra ČNB Aleše Michla na Pražském hradě

Video placeholde
• ČTK/Blesk

„Mohl by si prvoligový rozhodčí občas zakopat třeba za Viktorku Plzeň? To by asi neprošlo. Stejně tak není v pořádku guvernér ČNB, který spoluvlastní investiční fond. Podezření ze střetu zájmu Aleše Michla ohrožuje důvěryhodnost celé ČNB,“ napsal na Twitter Ondřej Kopečný, ředitel české pobočky Transparency International.

Kritikou nešetřili ani vládní politici. Nejvýraznější byla reakce předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové. Ta poukázala na to, že úkolem ČNB je udržení cenové stability a nezávislost centrální banky na politické moci. „Pan Michl jako bývalý poradce Andreje Babiše nesmí mít za úkol zlevňování půjček Agrofertu, ale blaho země,“ dodala předsedkyně. 

Podobně se vyjádřil i předseda Poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob. „Aleš Michl před měsícem psal, že proti inflaci je třeba bojovat snižováním deficitu veřejných financí. Škoda, že tak nemluvil, když Andrej Babiš zemi rekordně zadlužoval. To prohlašoval, že „vláda za to fakt nemůže“. Mám obavu, že nový guvernér ČNB nebude správně hájit zájmy ČR,“ napsal. 

Poslanec za KDU-ČSL Miroslav Zborovský zase doufá, že Michl přestane hájit zájmy Andreje Babiše.

Bývalý premiér se k jmenování nového guvernéra zatím nevyjádřil. Vyjádřila se ale bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Ta na Twitteru pogratulovala Mihlovi a popřála mu pevné nervy a dobrý úsudek. Zároveň, narozdíl od zmíněných ekonomů, ocenila jeho postoj k úrokům. „Oceňuji jeho slova, že bude prosazovat stabilitu úroků. Věřím v předvídatelnou politiku ČNB,“ napsala Schillerová.