Nepodléhejme panice, řekl Klaus po obědě s Nečasem

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: mediafax

Prezident Václav Klaus a předseda vlády Petr Nečas (ODS) se v doprovodu manželek v poledne sešli k tradičnímu společnému novoročnímu obědu na zámku v Lánech na Kladensku. K tématům rozhovoru patřily mimo jiné plány v začínajícím roce včetně koordinace zahraničních cest. O problémech eurozóony se dnes podle prezidenta příliš nemluvilo. Ve stejné sestavě se hlava státu a šéf exekutivy s partnery sešli už podruhé, což v posledních letech nebývalo úplným pravidlem.

Prezident Klaus s chotí Livií přivítali premiéra Nečase a jeho manželku Radku, která pro tuto příležitost zvolila černé šaty, nad schodištěm zámku v Lánech. Livia hosty uvítala v červeném.

Klaus uvedl, že s premiérem příliš neřešili současné problémy zadlužené eurozóny. „Pan premiér mou pozici zná,“ prohlásil po obědě prezident. „Bereme ekonomickou situaci vážně, cítíme, že na nás může mít vývoj v Evropě nepříznivý dopad, ale nepodléhejme panice,“ nabádal k opatrnosti ve vyjadřování politiků Klaus.

Nečas se s prezidentovým názorem ztotožňuje. Politici podle něj nemají rýsovat apokalyptické scénáře, ale realisticky vyhodnocovat situaci. Premiér také zopakoval svůj postoj k případnému finančnímu zapojení Česka do záchrany zadlužené eurozóny. „Měli bychom být v této věci velmi opatrní,“ řekl.

Prezident Václav Klaus (vpravo) a premiér Petr Nečas se v Lánech sešli k novoročnímu obědu, kterého se zúčastnily i jejich manželky Livia Klausová a Radka Nečasová (vlevo).Prezident Václav Klaus (vpravo) a premiér Petr Nečas se v Lánech sešli k novoročnímu obědu, kterého se zúčastnily i jejich manželky Livia Klausová a Radka Nečasová (vlevo). | CTK/Zbynek StanislavPrezident Václav Klaus (vpravo) a premiér Petr Nečas se v Lánech sešli k novoročnímu obědu, kterého se zúčastnily i jejich manželky Livia Klausová a Radka Nečasová (vlevo).

Loni Klaus v novoročním projevu podpořil Nečasovu koaliční vládu a vyjádřil i podporu reformám, které před ní stojí. Koncem roku už byl ale ke kabinetu kritičtější. Vláda, která prodělala už sedm ministerských výměn, se ukázala být podle něho slabší a méně výkonná, než jak to vypadalo na podzim roku 2010. „Oslabovaly ji vnitrokoaliční spory, prokázané či neprokázané aféry,“ uvedl před měsícem prezident.

V letošním novoročním projevu Klaus zdůrazňoval potřebnost pokračovat v reformách politického, ekonomického a sociálního systému. Upozornil ale také na špatnou společenskou atmosféru v zemi a kritizoval různé nátlakové skupiny.