NERV: Vláda by teď neměla řešit přijetí eura, ale stabilizaci eurozóny

Vladimír Dlouhý

Vladimír Dlouhý Zdroj: E15

Národní ekonomická rada vlády (NERV) doporučila vládě, aby se za současných podmínek nezabývala přijetím eura. Dále by měla vláda podle NERVu podpořit stabilizaci eurozóny nebo připravit scénáře pro nejhorší možný vývoj včetně případných opatření v rozpočtu. Informoval o tom člen NERVu Vladimír Dlouhý.

„Musíme rovněž prohlubovat reformy, pokračovat ve všech krocích, které sníží zranitelnost ekonomiky vůči vnějším šokům a zvýšit pružnost pracovního trhu, zamezit zneužívání sociálních dávek a podpořit všechny kroky vedoucí ke zvýšení konkurenceschopnosti,“ uvedl Dlouhý.

ČR je ovšem nyní podle makroekonomických ukazatelů jedna z nejstabilnějších ekonomik v regionu. „To ovšem nesvědčí nic o okamžitém blahobytu a nesnižuje zranitelnost v průběhu krize,“ dodal Dlouhý.

Současná dluhová krize není podle NERV klasickou měnovou krizí. Její příčiny jsou podle názorů členů NERV hlubší a spadají daleko před rok 2008. „Jedná se o rozpočtovou a dluhovou krizi generovanou nároky na výdaje veřejných rozpočtů v souvislosti se strukturou evropských ekonomik a sociálním modelem v Evropě. To spolu s bankovní krizí odhalilo neudržitelné deficity a následné dluhy,“ uzavřel Dlouhý.