Noclehárny pro bezdomovce jsou téměř plné

Nejhůře se s mrazy vypořádávají lidé bez domova

Nejhůře se s mrazy vypořádávají lidé bez domova Zdroj: CTK

Útočiště bezdomovců v pražských Vysočanech
Bezdomovci čelí mrazivému počasí pod jedním z pražských mostů
Na nábřeží v Holešovicích žije několikmdesítek bezdomovců
Bezdomovci čelí mrazivému počasí pod jedním z pražských mostů
Bezdomovci čelí mrazivému počasí pod jedním z pražských mostů
5
Fotogalerie
(FOTOGALERIE) Pražské ubytovny pro bezdomovce se s klesajícími teplotami pomalu plní lidmi bez domova. Například noclehárna střediska Naděje již nyní prakticky vyčerpala svou ubytovací kapacitu 100 míst. Podobná situace je i v dalších městech.

Akutním nedostatkem rukavic, teplých ponožek a zimních bot trpí v těchto mrazivých dnech Středisko SOS pro vzájemnou pomoc občanů v Olomouci.

„Denně máme desítky žádostí zejména právě o rukavice, teplé ponožky a zimní obuv. Chodí k nám nejen bezdomovci, ale také sociálně slabí lidé a obracejí se na nás například i různé organizace a instituce,“ uvedl Jan Kučera z SOS.

Podle něj je situace lidí bez domova v mrazivých zimních dnech velmi těžká a rychlá pomoc může zachránit člověka před omrzlinami či nemocemi z podchlazení. „Věříme, že jim lidé pomohou. Vždyť ne všichni se do tíživé životní situace dostali vlastní vinou,“ doplnil Kučera.

Bezdomovci v těchto mrazivých dnech zaplnili i noclehárny v Olomouci. Podle vedoucího Střediska Samaritán je kapacita vytížená, ale zatím postačuje. „Z kapacitních důvodů jsme zatím nikoho odmítnout nemuseli,“ uvedl Prinz. Od loňského prosince mohou lidé využít pro přenocování i dalších 30 míst v denním centru, kde noc přečkají na židlích.

Tuhé mrazy panují v Olomouci od pondělí, dnes ráno meteorologové ve městě naměřili minus 13,6 stupně Celsia. V dalších dnech podle předpovědí mráz ještě zesílí.

Česko v těchto dnech zasáhly silné mrazy, které se nevyhýbají ani metropoli, kde nyní panuje jasné počasí s denními teplotami okolo minus deseti stupňů. Meteorologové ale varují, že v noci mohou nastat až dvacetistupňové mrazy, které ohrožují zejména právě lidi bez domova.

Pražská záchranná služba na svém webu uvedla, že od poloviny října eviduje deset úmrtí, u kterých se nedá vyloučit souvislost s počasím. Její posádky také do dnešního dne ošetřily 53 podchlazených pacientů, které převezly do pražských nemocnic. Jednou z posledních obětí teplot hluboko pod bodem mrazu je zřejmě i žena, pravděpodobně bezdomovkyně, která byla v úterý nalezena v zahradním přístřešku na Veleslavíně.