Nová ČSSD podle Škromacha: Oslovme středové voliče

Zdeněk Škromach

Zdeněk Škromach Zdroj: mediafax

Místopředseda sociální demokracie Zdeněk Škromach přišel s novým receptem na úspěch strany ve sněmovních volbách v roce 2014. Dosud jasně levicová ČSSD by se podle něj měla pokusit oslovit i voliče menších stran v levé části středu politické scény.

„Posbírání“ voličů středolevých stran, které v Česku existují, ale například v posledních volbách na vstup do Sněmovny nedosáhly, by podle Škromacha umožnilo ČSSD po očekávaném volebním vítězství sestavit vládu bez komunistů i bez podpory pravicových stran. Zisk další, i když menšinové části voličů, by pro sociální demokracii znamenal posílení volebního výsledku. „Nakonec by to nabízelo určitou možnost nekomunistického řešení povolebního uspořádání bez TOP 09 a ODS,“ řekl ČTK Škromach.

Škromach se také vymezil vůči liberálnější tváři ČSSD, kterou nyní představuje především neúspěšný prezidentský kandidát Jiří Dienstbier. Namísto „frází o nové a moderní sociální demokracii“, jak pokusy o modernizaci strany označil, Škromach preferuje to, aby se držela svých hlavních priorit. „V zásadě je třeba si udržet trend toho, že ČSSD lidem nabídne zásadní jistotu toho, že budou mít práci, že za ni dostanou slušně zaplaceno,“ upřesnil Škromach.

Škromach jako Zeman: Menšinová vláda je lepší

Škromach, který je vnímaný jako spojenec zvoleného prezidenta Miloše Zemana, tak navrhuje jinou možnost povolebního řešení než Zeman. Nástupce Václava Klause na Hradě dával v minulých týdnech najevo, že by spíše než koaliční vládu se slabou parlamentní většinou preferoval menšinový jednobarevný kabinet tolerovaný silnou opoziční stranou.

Březnový sjezd, svolaný do Ostravy, bude pro sociální demokracii přípravou na příští rok, kdy se uskuteční několikery volby, včetně sněmovních. ČSSD nyní v průzkumech voličských preferencí české politice jasně dominuje. „Věřím tomu, že je snaha zajistit jednotu strany tak, abychom do těch voleb šli silní. To znamená, že ve vedení strany budou zastoupeny různé názorové proudy, které v sociální demokracii jsou,“ řekl Škromach.

Poučením pro sociální demokracii by podle něj měly být volby v roce 2010, které ČSSD sice vyhrála, nakonec ale vládu sestavila pravicová koalice. Zvláštním hostem stranického kongresu bude nový prezident Zeman. Vítěz přímé volby hlavy státu byl v minulosti dlouholetým předsedou a výrazným představitelem ČSSD. Vztahy s jeho bývalou stranou však později ochladly a nástupce Václava Klause je nyní čestným předsedou Strany práv občanů - zemanovců, která v názvu nese jeho jméno.

Škromach se neobává toho, že by Zeman měl devastující vliv na svou bývalou stranu. „Rozložit se může jenom slabá a nesebevědomá strana, a to sociální demokracie určitě není,“ řekl.

Bývalý ministr práce je Zemanovým dlouholetým příznivcem. Nový prezident ho po svém zvolení přijal ve své kanceláři dříve než lídra ČSSD Bohuslava Sobotku. „Určitě mu neradím, jak vystupovat. Myslím, že na to je Miloš Zeman velmi zkušený politik a státník,“ uvedl Škromach. Očekává, že projev, který nová hlava státu na kongresu přednese, bude „velmi zajímavý“.

David Klimeš: Ať ČSSD zůstane se Zemanem na kordy