Nová strana Karolíny Peake má jméno: LIDEM

Karolína Peake

Karolína Peake Zdroj: ctk

Politické uskupení Karolíny Peake a "odpadlíků" z VV se bude jmenovat LIDEM. ČTK to potvrdily dva zdroje z nově vznikající strany. Platforma má také registrovanou internetovou doménu www.lidem.cz, jejímž držitelem je manžel vicepremiérky Charles Peake, vyplývá ze záznamu na webu doménového správce CZ.NIC. Budoucí politická strana také vyhlásila soutěž na nové logo.

„Po společné diskusi jsme se rozhodli zvolit název vycházející ze slov 'liberální demokraté' - LIDEM,“ uvedla Peake v tiskovém prohlášení. Název podle ní navrhl jeden z přispěvatelů na sociální síti Facebook. Jméno uskupení dnes schválil přípravný výbor strany, který vybíral z téměř stovky různých návrhů.

„Chceme se profilovat jako strana liberálního pravostředového zaměření a hodláme se zasadit o obnovu důvěry veřejnosti v systém parlamentní demokracie a politiky,“ uvedla Peake v prohlášení.

Přečtěte si profil:

Cesta Karolíny Peake z pískoviště k vysoké hře o vládu

„Mně nikdy nešlo o jméno, mně šlo vždycky o obsah,“ řekl dnes místopředseda koaliční TOP 09 Miroslav Kalousek. Jeho strana je spolu s novým uskupením ve vládě. Poslanec ČSSD David Rath označil název budoucí strany Peake a dalších poslanců za velmi zvláštní. „Já bych jim doporučoval spíš 'Klíšťata lidí u moci', to víc vystihuje jejich podstatu. Tedy přisát se na moc a držet se tam zuby nehty,“ komentoval volbu názvu.

Předseda nyní neparlamentních lidovců se vyjádřil k tomu, jestli si voliči nebudou plést LIDEM s názvem jeho strany. „Křesťanská demokracie je tady v rámci KDU-ČSL přes 90 let. Tradice a zakotvenost tady je a určitě si nás nikdo nesplete,“ řekl Pavel Bělobrádek.

Strana v nejbližších dnech osloví mladé výtvarníky uměleckých škol se žádostí o vytvoření loga LIDEM. Autor vítězného návrhu obdrží finanční odměnu.

V nejbližších dnech zahájí přípravný výbor sběr podpisů pod petici, která je nutná pro podání žádosti o registraci strany. Výbor připravuje i stanovy a politický program.

Platforma vytvořená kolem Peake a ministrů či poslanců, kteří ji následovali při odchodu z VV, je od minulého týdne součástí vlády. V kabinetu nahradila právě Věci veřejné, které přešly do opozice. Nová koalice v pátek získala důvěru Poslanecké sněmovny.

Peake a další poslanci opustili VV oficiálně kvůli tomu, že nesouhlasili s politikou ultimát a konfrontací s koaličními partnery. Peake má na své straně dalších sedm poslanců. Tři poslanci VV zůstali ve straně, za níž byli zvoleni do sněmovny. Slíbili ale podporovat vládu v bodech, které se shodují s jejím programovým prohlášením a principy VV.