Nový majitel stadionu v Edenu už splácí dluhy

Eden, Slavia

Eden, Slavia

V kauze s dluhopisy společnosti E Side Property, majitele zadluženého fotbalového stadionu v pražském Edenu, došlo k posunu. Nový vlastník, kyperská firma Kingwater Holdings, kterou oficiálně reprezentuje advokát Václav Slavíček, již vyplatil některé dluhy z výnosu obligací, které byly splatné letos v březnu. E15.cz to potvrdili mluvčí Prahy 10 Jan Charvát a starosta města Sokolov Zdeněk Berka. E Side se tak vyhnula hrozbě návrhu na insolvenční řízení.

„Úrokový výnos z dluhopisů společnosti E Side, který činil cca 5,4 milionu korun a byl splatný k 20. březnu letošního roku, nám byl v srpnu doplacen,“ odpověděl na dotaz E15.cz mluvčí Prahy 10 Jan Charvát. Dodal, že Praha 10 nyní nemá žádný důvod připojovat se k případným návrhům na insolvenci, protože E Side ji aktuálně nic nedluží. Charvát současně potvrdil, že Praha 10 stále vlastní dluhopisy E Side za 117 milionů korun.

I sokolovský starosta Zdeněk Berka, který na E Side kvůli dluhu 57 tisíc korun podal v červenci návrh na insolvenční řízení, je v současnosti spokojen. „Dluh 57 125 korun nám byl 3. srpna doplacen,“ řekl E15 cz.

Město Sokolov podle jeho slov vlastní dluhopisy E Side za 2,5 milionu korun a Berka uvedl, že nový majitel, firma Kingwater Holdings, už nabídla Sokolovu odkup za 20 procent jejich ceny. „To je pro nás neakceptovatelné, což jsme E Side sdělili. Žádná další nabídka už ale nepřišla. Ve vedení jsme diskutovali o minimální únosné částce, a to padesát procent z nominální ceny dluhopisů,“ dodal sokolovský starosta.

Současným majitelem E Side Property je firma Eden Sport Investments. Většinový podíl v této společnosti získala v červenci od investiční skupiny Natland kyperská firma Kingwater Holdings, kterou reprezentuje kladenský advokát Slavíček. Média však spekulují, že skutečným vlastníkem je manažer PPF Karel Pražák. Ten uvedený fakt popírá.

E Side již v souvislosti se sokolovskou kauzou přiznala, že její bývalé vedení manipulovalo s účetnictvím a nepodávalo věrný obraz o stavu hospodaření firmy. Například prý nadhodnotilo pořizovací cenu stadionu, odpisy i rezervy. Po úpravě čísel na reálný stav se zjistilo, že účetní hodnota aktiv je o 922 milionů korun nižší. Vlastní jmění E Side tak mělo poklesnout na minus 146 milionů korun.