Novým předsedou lidovců bude Jurečka, nebo Výborný. Rozhodne druhé kolo

Sjezd KDU-ČSL

Sjezd KDU-ČSL Zdroj: ČTK

Sjezd KDU-ČSL
Sjezd KDU-ČSL
Marian Jurečká dal každému delegátovi sjezdu KDU-ČSL med
Marian Jurečká dal každému delegátovi sjezdu KDU-ČSL med
Marian Jurečka hrál na sjezdu KDU- ČSL v Brně státní hymnu i Ódu na radost
22
Fotogalerie

Do druhého kola volby předsedy KDU-ČSL v pátek na sjezdu v Brně postoupili Marek Výborný a Marian Jurečka. Z celkového počtu 381 platných hlasů jich poslanec Výborný získal 176, bývalý ministr zemědělství Jurečka 118. O post se dále ucházeli předseda poslaneckého lidoveckého klubu Jan Bartošek, který získal 78 hlasů, a člen středočeské KDU-ČSL Jaroslav Vlach, pro nějž hlasovalo deset delegátů.

Výborný v kandidátském projevu uvedl, že nechce, aby se strana spojovala s dalšími politickými subjekty, přestože dopoledne vystoupili zástupci ODS, TOP 09 a STAN, kteří právě o stranické kooperaci hovořili. Poslanec si přeje z KDU-ČSL vytvořit novou integrující sílu.

Podle dosavadního prvního místopředsedy Jurečky musí KDU-ČSL být stranou, která bude pro lidi srozumitelná. Stranu chce otevřít osobnostem z různých oblastí života, ne však za cenu rozmělňování stranického programu. Lidovci podle něj musí také lépe propagovat svoji práci a být kompetentní v sociální a ekonomické politice.

Bartošek po ohlášení výsledků prvního kola poděkoval delegátům a uvedl, že chce nadále pracovat pro stranu. Ani on ani Vlach nepodpořili jmenovitě žádného ze dvou postupujících kandidátů.

Dosavadní předseda Pavel Bělobrádek po osmi letech končí, znovu už nekandidoval. Bělobrádek funkci zastával nepřetržitě od listopadu 2010, stal se tak nejdéle sloužícím polistopadovým předsedou KDU-ČSL. Loni na podzim se rozhodl, že nebude znovu kandidovat, protože strana potřebuje novou dynamiku a on se cítí unavený a chce se věnovat rodině.