NP Šumava zamítl stavbu lanovky v Železné Rudě

Šumava získává díky cestovnímu ruchu miliardy

Šumava získává díky cestovnímu ruchu miliardy Zdroj: Mlada fronta - E15

Vedení šumavského parku zamítlo stavbu lanovky v areálu Samoty v Železné Rudě. Část lanové dráhy měla vést druhou zónou rezervace, správa parku se bojí poničení přírody, uvedla dnes Česká televize (ČT). Ke stavbě už přitom dalo povolení ministerstvo životního prostředí. Město je rozhodnutím zklamané.

Modernizaci lyžařského areálu samoty posvětil už bývalý ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Poslední část asi kilometrové lanovky měla ale vést chráněným územím, jenže do něj nechce současné vedení parku zasáhnout. Případný pronájem jako náhradní řešení nepřichází podle ředitele Správy NP Šumava Petra Hubeného v úvahu.

„Řešili se směny. Nelze to směnit, protože se to může směnit jenom za hodnotnější předmět, hodnotnější území, což se v tom území nenašlo,“ řekl ČT.

Společnost Trigema, která areál koupila, připravuje různé varianty dalšího postupu. „Jedna z variant je samozřejmě ta stávající délka toho vleku, respektive lanové dráhy,“ uvedl mluvčí společnosti Radek Polák. To ale podle investora postrádá smysl.

Rozhodnutí parku pobouřilo podle ČT i zdejší radnici, která dlouhodobě řeší upadající zájem o turistiku v této oblasti. Kvůli stavbě navíc měnilo město územní plán.