O jedničku na kandidátce pražské TOP 09 svedou boj Hudeček a Vávra

Jiří Vávra a Tomáš Hudeček (TOP 09)

Jiří Vávra a Tomáš Hudeček (TOP 09) Zdroj: ctk

O první místo na volební kandidátce pražské TOP 09 se utká stávající primátor Tomáš Hudeček s předsedou pražské TOP 09 Jiřím Vávrou. Uvnitř TOP 09 se vede debata o případném dalším kandidátovi. O tom, koho strana ve volbách nakonec vyšle jako adepta na primátorské křeslo, by se mělo rozhodovat příští týden.

Vávra potvrdil, že si o kandidaturu na primátora o víkendu řekl dopisem adresovaným členům strany. Hudeček kandidaturu oznámil už v únoru. O dalším možném kandidátovi se uvnitř strany diskutuje, podle všeho ale pražská TOP 09 žádnou další osobnost pro čelo kandidátky v záloze nemá.

Možná i proto v uplynulých dnech od některých straníků zazněl návrh, aby se do čela kandidátky postavil loňský prezidentský kandidát a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, který se v Praze těší velké oblibě. Schwarzenberg ale podle samotných straníků kandidaturu na primátora odmítá.

Schwarzenberg straní Hudečkovi, Kalousek chce Vávru

Pražská TOP 09 zatím nemá jasno, jakým způsobem bude kandidátní listiny pro komunální volby sestavovat. Podle některých zdrojů je ale zřejmé, že do konečného složení zásadním způsobem shora zasahuje celorepublikové vedení strany. Předseda strany Schwarzenberg přitom straní Hudečkovi, místopředseda Miroslav Kalousek podle některých podporuje Vávru.

O Hudečkovi a jeho prvním náměstkovi Vávrovi se mluví jako o nesmiřitelných socích, ač oba veřejně deklarují vzájemnou spolupráci.

TOP 09 v roce 2010 v Praze pod vedením někdejšího guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy zvítězila. Koalici ale nakonec uzavřela ČSSD a ODS. TOP 09 se k vládě dostala až po rozpadu původní koalice v listopadu 2011. Tehdy se dohodla s ODS. Spolupráce ale vydržela jen do konce května 2013. Od té doby vládne sama TOP 09 s podporou ČSSD.